Analyse: Få forskere løber med 90 procent af forskningsmidlerne
Kilde: 
01 maj 2019

De konkurrenceudsatte forskningsmidler er koncentreret på hænderne af en mindre elite, hvor 20 procent af forskerne modtager 90 procent af forskningsmidlerne. 

Det er en af konklusionerne i en analyse udarbejdet af Center for Forskningsanalyse på vegne af Tænketanken DEA. 

Ydeligere konkluderer analysen, at chancen for at få en bevilling er størst, hvis man er mandling professor i natur- og sundhedsvidenskab og allerede har fået tildelt en god pose af forskningsmidler. 

Det er vel at mærke, når en forsker søger offentlige forskningsråd og private fonde om støtte. 

LÆS OGSÅ: Forskere trues til tavshed: »I skulle smides op mod en mur og likvideres«

I en artikel i Information forklarer seniorforsker Kaare Aagaard på Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet, at det er første gang, man kan sige noget om koncentrationen af forskningsmidler. 

Og konklusionerne vækker bekymring, fordi nybrud i forskningen ofte ses hos yngre og mindre grupper af forskere ifølge Kaare Aagaard.

»Hvis man har en høj koncentration af forskningsmidler til få personer i spidsen for store forskergrupper, så bliver der færre til de øvrige forskere. Og noget af det, man ved fra videnskabshistorien og forskningslitteraturen, er, at nybrud i forskningen ofte kommer fra små grupper af forskere«.

»Det, der driver videnskaben frem, er mange konkurrerende tiltag,« udtaler Kaare Aagaard til Information. 

Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark. Den kortlægger koncentrationen af konkurrenceudsatte forskningsmidler på tværs af flere offentlige og private bevillingsorganer fra 2004-2016. Her de overordnede konklusioner fra analysen:  

  • 94 procent af forskningsmidlerne går til de natur- og sundhedsvidenskabelige samt tekniske områder.
     
  • De mest succesfulde 20 procent af den samlede forskerbestand i Danmark har fået knap 90 procent af de konkurrenceudsatte midler, som er inkluderet i analysen.
     
  • Koncentration af forskningsmidler blandt mandlige forskere er stor. 34 procent af bevillingsmodtagerne var kvinder, og de fik 22 procent af de samlede bevillinger.
     
  • 13.000 af de aktive og publicerede forskere modtog ingen bevillinger af eksterne forskningsmidler i den undersøgte periode fra 2004-2016.

Og har du mod på at dykke ned i hele analysen, kan den findes her

LÆS OGSÅ: Nyt dansk kodeks: Følg disse 7 råd for god forskningskommunikation

LÆS OGSÅ: Hvad får man for en forskningsmillion?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.