Patienter i respirator skal holdes vågne
Den traditionelle behandling af respirator-patienter er måske forkert, viser ny dansk forskning. I stedet for at lægge de kritisk syge i kunstig koma bør de holdes vågne.

En respiratorpatient har ofte bedre af at være vågen end at ligge i kunstig koma, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

En respiratorpatient har ofte bedre af at være vågen end at ligge i kunstig koma, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Når en syg person lægges i respirator, bliver han normalt holdt i kunstigt koma. Men den praksis bør lægerne måske ændre.

For hvis patienter i respirator i stedet holdes vågne, giver det færre dage i respiratoren og kortere tid på intensivafdelingen. Og i det hele taget bliver hospitalsindlæggelsen kortere.

Det viser ny dansk forskning, offentliggjort i det anerkendte læge-tidsskrift The Lancet.

»Resultaterne af vores undersøgelse viser, at kritisk syge patienter i respiratorbehandling har markant færre dage i respirator og bliver udskrevet hurtigere fra intensivafdelingen og sygehus, hvis de alene bliver smertebehandlet og ikke får kunstigt koma,« siger læge Thomas Strøm fra Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling ved Odense Universitetshospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet i en pressemeddelese.

Kun smertebehandling

Standardbehandlingen af kritisk syge patienter med behov for respiratorbehandling er smertebehandling og kunstigt koma. På Intensivafdelingen på Odense Universitetshospital har den almindelige praksis dog været, at patienterne ikke modtager kunstigt koma, men kun smertebehandling.

De 140 patienter i forsøget blev delt i to grupper: Den ene gruppe fortsatte med smertebehandling alene, uden kunstigt koma. Den anden gruppe fik standardbehandlingen med kunstigt koma og smertebehandling.

Gruppen uden kunstigt koma klarede sig bedre end gruppen, der fulgte standardbehandlingen.

»Det skal dog tilføjes, at visse patientgrupper stadig behøver kunstigt koma, eksempelvis patienter med kranietraume eller patienter som køles efter hjertestop. Vi håber nu at kunne genfinde de samme resultater i en kommende undersøgelse, hvor flere intensivafdelinger i landet deltager,« siger Thomas Strøm.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.