Katte kan forebygge astma
En kat i hjemmet fra børnene er små kan reducere risikoen for at de udvikler astma, ifølge en ny forskningsrapport.

(Foto: Colourbox)

Undersøgelsen viser, at det at have kat, kan virke beskyttende mod udviklingen af astma-symptomer hos børn på fem år, som bor i byen.

Antistoffer

For det første viser resultaterne at børn med katte i hjemmet havde en større chance for at udvikle allergi-relaterede antistoffer mod katte.

Børn som tidligt havde udviklet sådanne antistoffer, havde også en større chance for at have pibende vejrtrækning ved treårsalderen. Dette er et symptom som knyttes til astma.

Ved femårsalderen havde de samme børn som voksede op med kat imidlertid mindre risiko for pibende vejrtrækning.

Beskyttende effekt

»Fundene indikerer, at det at have kat gennem længere tid, og fra et tidligt tidspunkt i livet, kan have en beskyttende effekt mod tidlige astma-indikatorer,« skriver Columbia University's Mailman School of Public Health i en pressemeddelelse.

»Undersøgelsens udformning gør det ikke mulig for os, at anbefale tidligt katte-ejerskab for at forebygge udviklingen af astma, men undersøgelsen synes at indikere at det ikke er tilrådeligt at undgå katte for at forhindre udviklingen af astma,« siger Matthew Perzanowski, som er undersøgelsens hovedforfatter.

»Men for et barn som har astma og er allergisk mod katte, er anbefalingen fortsat at finde et andet hjem til katten,« siger Perzanowski.

Vigtig fund

»Fundene hjælper os til at forstå det sammensatte forhold mellem tidlig eksponering for katte og risikoen for astma-symptomer som pibende vejrtrækning,« siger Rachel Miller, direktør for et større astmaprojekt ved Columbia University i New York.

»Tilstedeværelsen af katte i hjemmet på et tidligt tidspunkt, synes at bidrage til at reducere risikoen for udvikling af astma. Dette er et vigtig fund med tanke på udbredelsen af astma,« siger Miller i pressemeddelelsen.

Mere forskning nødvendig

Blandt de pelsklædte dyrene er det katte og heste som har de mest aggressive allergener. Katte bevæger sig desuden meget, og lægger allergener ud over alt.

(Foto: Colourbox)

»Resultater fra nyere undersøgelser tyder på at dyrehold tidligt i livet, og før 18-måneders alderen, kan beskytte mod udvikling af astma og allergi,« skriver Norges astma og allergiforbund på deres hjemmeside (NAAF).

Dette forklares, dels ud fra at børn kan udvikle tolerance mod dyreallergenet, og dels ud fra at dyr bringer forskellige typer bakterier med sig, som kan styrke immunforsvaret.

»Men resultaterne har indtil videre ikke været entydige. Der er behov for mere forskning på området, før man vil kunne anbefale nogen at anskaffe sig et kæledyr for at forebygge astma og allergi,« skriver NAAF.

Med astma i familien

For familier hvor der allerede er astma og allergi i familien, kan en kat i huset imidlertid øge risikoen for udvikling af astma-symptomer.

I 2002 viste en undersøgelse fra 'Brigham and Womens Hospital' i Boston, at det at have en kat i huset beskytter børn i risikogrupper mod astma, så længe moderen ikke er astmatiker.

»Har man anskaffet sig et kæledyr før barnet blev født, men er man bekymret for hvorvidt barnet skal udvikle allergi, fordi der allerede er allergi i familien, må det være op til den enkelte at vurdere om dyret skal beholdes,« skriver NAAF.

Forbundet påpeger at hvis man først har udviklet allergi mod kat eller hund, er det vigtigste forebyggende råd at undgå enhver kontakt med dyrearten.

Reference:

Matthew S. Perzanowski, Ginger L. Chew, Adnan Divjan, Alina Johnson, Inge F. Goldstein, Robin S. Garfinkel, Lori A. Hoepner, Thomas A.E. Platts-Mills, Frederica P. Perera, Rachel L. Miller; Cat ownership is a risk factor for the development of anti-cat IgE but not current wheeze at age 5 years in an inner-city cohort; The Journal of Allergy and Clinical Immunology; volum 121; utgave 4; ss-1047-1052; april 2008.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.