Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Spis det, du nyder: Forsker vender op og ned på kostrådene
Kostråd og mærker skal gøre det nemmere for forbrugerne at vælge sunde fødevarer. Men ny forskning tyder på, at vi måske skulle fokusere mindre på protein og kulhydrater – og i stedet vælge mad af god kvalitet, som vi synes smager godt.

Du bør måske ikke altid vælge din mad ud fra indhold af kulhydrater og proteiner, men i stedet vælge den mad, du godt kan lide. (Foto: Shutterstock.)

Du bør måske ikke altid vælge din mad ud fra indhold af kulhydrater og proteiner, men i stedet vælge den mad, du godt kan lide. (Foto: Shutterstock.)

Sponseret af Smag for Livet

 


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

Vælg den mad, du bedst kan lide. Giv dig tid til at spise den – og nyde den.

Det vil i det lange løb være sundt for dig, for mad af god kvalitet regulerer appetitten, så du hverken spiser for meget eller for lidt.

Sanseforsker Per Møllers gode råd om appetit og sundhed er baseret på en tankegang, han selv kalder lidt kættersk i forhold til de officielle danske kostråd.

»Mit budskab er, at sanserne og deres egenskaber skal mere i fokus. At tilfredsstillelsen af sanserne kan få folk til at spise sundere – snarere end det modsatte,« siger Per Møller, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i sansernes virkemåde.

I de ti kostråd hedder det blandt andet, at vi skal spise frugt og grønt, vælge fuldkorn og undgå for meget sukker, salt og mættet fedt. Og selv om kostrådene er brugbare ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv, anbefaler Per Møller, at man køber sine madvarer ud fra andre kriterier end næringsstoffer og sundhedsmærker på emballagen. Vælg det, der smager dig, lyder hans utraditionelle råd.

Vi propper os ikke bare med mad

Men er det ikke den sikre vej til overvægt og livsstilssygdomme, hvis man blot giver efter for trangen til overdådige kager, hotdogs, fuldfed ost og rødvin eller chokolade i store plader – eller hvad man nu føler for på det givne tidspunkt?

Ikke nødvendigvis, mener Per Møller.

»Det er formentlig en misforståelse at tro, at jo mere tilfredsstillelse man får, jo mere fylder man i sig,« siger han og nævner et eksempel, de fleste vil kunne genkende:

»Det er nok de færreste af os, der uden videre kan spise en hel plade rigtig god chokolade. Sanserne fortæller os ret hurtigt, at vi har fået nok.«

Kvalitet i stedet for kvantitet

Per Møller og andre forskere på hans felt har fundet mange eksempler på, at kvalitet kan erstatte kvantitet, når det gælder mad. Og at sundhed og sanselig mæthed faktisk kan gå hånd i hånd, hvis vi bruger nydelsen som pejlemærke.

Forskningen viser nemlig, at appetitten bliver reguleret, hvis vi spiser det, der virkelig smager os.

Med andre ord: Hvis man lytter efter det, kroppens sanser fortæller under måltidet, vil man ikke komme til at gå helt amok i fastelavnsboller, chokolade, hotdogs og andre syndige sager.

Kager er måske ikke så syndige, som vi tror. Chokolademousse mætter for eksempel mere end hytteost, selvom kalorieindholdet er det samme.

Chokolademousse mætter bedre end hytteost

I en artikel i det videnskabelige tidsskrift Flavour omtaler Per Møller fire forskellige undersøgelser, som alle understøtter formodningen om, at den mad, vi nyder mest, også kan få os til at spise på en sundere måde.

For eksempel viste en belgisk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Physiology and Behaviour i 2009 en tankevækkende effekt af at spise chokolademousse og hytteost:

De forsøgspersoner, der havde spist chokolademousse – som blev foretrukket frem for hytteosten – havde mindre trang til anden mad end de forsøgspersoner, der havde spist en portion hytteost med samme kalorieindhold.

Chokolademousse-spiserne var mere ”mætte i sanserne” end hytteost-spiserne, og resultatet gav et fingerpeg om, at det ikke er nogen god ide at forsage alle sine livretter, hvis man vil undgå at få for mange kalorier.

Krydret suppe gav mest velbehag

I et andet forsøg, som Per Møller har været med til at gennemføre, fik forsøgspersonerne serveret to måltider. Første gang en almindelig, industrielt fremstillet tomatsuppe, og anden gang den samme suppe, men krydret med chili.

Forsøgspersonerne fortalte, at de bedst kunne lide den chilikrydrede suppe, og samtidig oplevede de at blive mætte hurtigere, end da de spiste den almindelige tomatsuppe.

Derfor: Selv om man spiser noget, der er lækkert, betyder det ikke, at man vil komme til at overspise. Måske snarere tværtimod.

Flere forskere rundt omkring i Europa ønsker at se nærmere på hele begrebet om velbefindende i forbindelse med spisning. Deres resultater vil formentlig give mere viden om, hvorvidt Per Møllers tanker nu også er så kætterske.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: