Forbud mod cannabis forbedrede studerendes karakterer
Studerende fik bedre karakterer, da de ikke længere kunne købe cannabis lovligt. Særligt i de matematiske fag var der betydelige karakterstigninger.

Det særlige ved undersøgelsen i Maastricht er, at det var en tilfældig gruppe af studerende, som blev ramt af lovgivningen. Det var udelukkende deres nationalitet, der afgjorde, om de fortsat kunne købe cannabis lovligt. Derfor mener foskerne, man kan konkludere, at cannabis gør en dummere. (Foto: Colourbox)

Det særlige ved undersøgelsen i Maastricht er, at det var en tilfældig gruppe af studerende, som blev ramt af lovgivningen. Det var udelukkende deres nationalitet, der afgjorde, om de fortsat kunne købe cannabis lovligt. Derfor mener foskerne, man kan konkludere, at cannabis gør en dummere. (Foto: Colourbox)

Maastricht i Holland er både en studieby og en grænseby.

For at begrænse antallet af narkoturister indførte byen i 2011 en ny lov, som gjorde det ulovligt for udenlandske statsborgere at handle på byens 13 'coffee shops', hvor cannabis lovligt langes over disken.

Nu har to økonomer ved Maastricht-universitetet og det tyske arbejdsforskningsinstitut IZA fundet ud af, at studerende, der blev nægtet adgang til cannabis-cafeerne, fik forbedret deres karakterer betydeligt.

60 procent af de studerende bruger cannabis

Det er ikke ualmindeligt, at studerende i Maastricht bruger hash og marihuana. Gennem spørgeskemabesvarelser kunne forskerne regne sig frem til, at næsten 60 procent af de studerende i begge grupper havde brugt cannabis i løbet af det seneste år.

Tilsvarende undersøgelser i Norge anslår, at 25 procent af norske studerende har prøvet cannabis på et tidspunkt i deres levetid.

Forskerne har set på over 54.000 karakterer, som er blevet givet til studerende, før og efter loven trådte i kraft. De så væsentlige forbedringer i karaktererne blandt de studerende, der havde mistet den lovlige tilgang til cannabis.

Ud af de 4.000 studerende, der blev undersøgt, blev 8 procent berørt af den nye lov, som kun gælder besøgende fra andre lande end Holland, Tyskland og Belgien. Disse 8 procent havde i udgangspunktet dårligere karakterer end gennemsnittet.

Fører cannabis til en lavere IQ?

Det var særligt i de matematiske fag, at de studerende, der havde mistet adgang til coffee shops, oplevede karakterforbedringer. Forskerne skriver, at dette stemmer godt med tidligere forskning, som har vist, at kognitive færdigheder, særligt de matematiske, bliver nedsat af cannabis.

Debatten om, hvordan cannabis hænger sammen med IQ, er ikke ny. Ole Røgeberg, samfundsøkonom ved Universitetet i Oslo, har tidligere kritiseret et andet studie, som hævdede, at cannabis medførte en lavere IQ.

Røgeberg mener, at sammenhængen mellem cannabis og lavere IQ kan skyldes andre ting, som for eksempel hvordan folk har det i deres opvækst.

»Folk, som af forskellige årsager er på vej væk fra intellektuelt udfordrende arenaer, knokler ikke lige så hårdt i skolen. De går mindre i skole, diskuterer i mindre grad ideer, har dårligere og mindre krævende jobs – og det gør, at deres IQ som udgangspunkt forventes at falde i forhold til andres. Det er den samme gruppe, der tenderer til at begynde at ryge cannabis i ungdomsårene,« forklarede Røgeberg til forskning.no.

Dummere eller bare mere dovne?

Det særlige ved situationen i Maastricht var, at en ganske tilfældig gruppe af studerende mistede lovlig tilgang til cannabis, alene baseret på hvilket land de kommer fra.

Olivier Marie, en af forskerne bag studiet, mener, at dette naturlige eksperiment gør, at man kan sige noget om årsagssammenhænge. Når han kobler resultaterne til de studerendes besvarelser på spørgeskemaer, hævder han desuden, at forskerne kan udelukke, at de studerende, der ikke havde tilgang til coffee shops, brugte mere tid på skolearbejde.

»Spørgeskemaerne er et temmelig stærkt bevis for, at tidsforbrug ikke er den primære årsag til, at vi finder en effekt,« skriver Marie i en mail til forskning.no.

Dette kan tyde på, at cannabisbrugen gør de studerende dummere, ikke bare mere dovne – men også at det faktisk hjælper at stoppe.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk