Maastricht i Holland er både en studieby og en grænseby.
For at begrænse antallet af narkoturister indførte byen i 2011 en ny lov, som gjorde det ulovligt for udenlandske statsborgere at handle på byens 13 'coffee shops', hvor cannabis lovligt langes over disken.
Nu har to økonomer ved Maastricht-universitetet og det tyske arbejdsforskningsinstitut IZA fundet ud af, at studerende, der blev nægtet adgang til cannabis-cafeerne, fik forbedret deres karakterer betydeligt.
60 procent af de studerende bruger cannabis
Det er ikke ualmindeligt, at studerende i Maastricht bruger hash og marihuana. Gennem spørgeskemabesvarelser kunne forskerne regne sig frem til, at næsten 60 procent af de studerende i begge grupper havde brugt cannabis i løbet af det seneste år.
Tilsvarende undersøgelser i Norge anslår, at 25 procent af norske studerende har prøvet cannabis på et tidspunkt i deres levetid.
Forskerne har set på over 54.000 karakterer, som er blevet givet til studerende, før og efter loven trådte i kraft. De så væsentlige forbedringer i karaktererne blandt de studerende, der havde mistet den lovlige tilgang til cannabis.
Ud af de 4.000 studerende, der blev undersøgt, blev 8 procent berørt af den nye lov, som kun gælder besøgende fra andre lande end Holland, Tyskland og Belgien. Disse 8 procent havde i udgangspunktet dårligere karakterer end gennemsnittet.
Fører cannabis til en lavere IQ?
Det var særligt i de matematiske fag, at de studerende, der havde mistet adgang til coffee shops, oplevede karakterforbedringer. Forskerne skriver, at dette stemmer godt med tidligere forskning, som har vist, at kognitive færdigheder, særligt de matematiske, bliver nedsat af cannabis.
Debatten om, hvordan cannabis hænger sammen med IQ, er ikke ny. Ole Røgeberg, samfundsøkonom ved Universitetet i Oslo, har tidligere kritiseret et andet studie, som hævdede, at cannabis medførte en lavere IQ.
Røgeberg mener, at sammenhængen mellem cannabis og lavere IQ kan skyldes andre ting, som for eksempel hvordan folk har det i deres opvækst.
»Folk, som af forskellige årsager er på vej væk fra intellektuelt udfordrende arenaer, knokler ikke lige så hårdt i skolen. De går mindre i skole, diskuterer i mindre grad ideer, har dårligere og mindre krævende jobs – og det gør, at deres IQ som udgangspunkt forventes at falde i forhold til andres. Det er den samme gruppe, der tenderer til at begynde at ryge cannabis i ungdomsårene,« forklarede Røgeberg til forskning.no.
Dummere eller bare mere dovne?
Det særlige ved situationen i Maastricht var, at en ganske tilfældig gruppe af studerende mistede lovlig tilgang til cannabis, alene baseret på hvilket land de kommer fra.
Olivier Marie, en af forskerne bag studiet, mener, at dette naturlige eksperiment gør, at man kan sige noget om årsagssammenhænge. Når han kobler resultaterne til de studerendes besvarelser på spørgeskemaer, hævder han desuden, at forskerne kan udelukke, at de studerende, der ikke havde tilgang til coffee shops, brugte mere tid på skolearbejde.
»Spørgeskemaerne er et temmelig stærkt bevis for, at tidsforbrug ikke er den primære årsag til, at vi finder en effekt,« skriver Marie i en mail til forskning.no.
Dette kan tyde på, at cannabisbrugen gør de studerende dummere, ikke bare mere dovne – men også at det faktisk hjælper at stoppe.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle