Verden vil snart mangle vand
Kilde: 
30 juli 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Verden kan se frem til en global vandkrise i løbet af få årtier, hvis ikke vi reformerer vores energisystem betragteligt. Sådan lyder det nedslående budskab fra forskere fra Aarhus Universitet, der sammen med udenlandske kolleger netop har afsluttet et stort forskningsprojekt om vand og energi. Det skriver au.dk.

Ifølge forskerne er det primært den måde vi producerer el på, der ikke er bæredygtig, hvis vi vil have adgang til vand i fremtiden. Man bruger nemlig enorme mængder vand til at nedkøle el-systemerne. Det er kun el-produktion via vind og sol, der ikke skal nedkøles med vand.  

»Det betyder, at vi skal beslutte, hvad vi vil bruge vores vand på i fremtiden. Vil vi bruge det på at holde gang i vores kraftværker – eller bruge det som drikkevand? Vi vil ikke have vand nok til at kunne gøre begge dele længere,« siger Benjamin Sovacool, professor og centerleder for Center for Energiteknologi ved Aarhus Universitet.

Forskerne forudsiger, at 30-40 procent af verdens befolkning vil være berørt af vandmangel allerede i 2020. 

Læs mere:

Indiens grundvand forsvinder

Lokal vandforvaltning forebygger konflikter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.