Tvillingestudie på danskere afslører stor genetisk risiko for kræft
Kilde: 
06 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Når en tvilling diagnosticeres med kræft er der en højere risiko end normalt for, at vedkommendes tvillingebor eller søster også vil udvikle kræft. Risikoen for at udvikle kræft, hvis ens enæggede tvilling har kræft, er 14 procent højere, end hvis tvillingen var rask. Når det gælder tveæggede tvillinger, er risikoen fem procent højere end normalt, hvis den ene tvilling har kræft. Det viser et nyt studie af over 200.000 tvillinger i Danmark, Finland, Norge og Sverige, skriver Livescience.com.

Hudkræft og prostatakræft er blandt de kræfttyper, hvor der er højest risiko for arvelighed. De genetiske faktorer udgør 58 procent af risikoen for at udvikle hudkræft, hvor resten udgøres af livsstilsmæssige risici.

»Det var overraskende, at arveligheden af hudkræft blev vurderet til at være den højeste af alle kræfttyper i undersøgelsen,« siger Lorelei Mucci, der står bag undersøgelsen og er professor i epidemiologi på Havard T.H. Chan School of Public Health i Boston.

Lorelei Mucci tilføjer, at man ofte hører om solens stråler som risikofaktor for hudkræft, men det nye studie peger på en stærk familiær risiko.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA).

Læs også:

Kræft er sjældent bare 'sort uheld'

Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.