Mennesker i civilisationer sover mere end stammefolk
20 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Laptoppen lyser, alarmuret blinker og smartphonen annoncerer nye notifikationer med et insisterende 'pliiing'. Der er elementer nok, som kan forstyrre det moderne menneskes nattesøvn.

Derfor vil det nok komme bag på de fleste, at en langt simplere tilværelse ikke er lig med mere rolige nætter.

Ny forskning viser, at stammefolk fra landdistrikter i henholdsvis Namibia, Tanzania og Bolivia, som lever en jæger-samler-tilværelse, i gennemsnit sover 6,5 timer om natten. Det er cirka én time mindre end moderne mennesker i vestlige civilisationer sover, skriver Scientificamerican.com.

Resultaterne peger på, at vores forfædre ikke var så store syvsovere, som forskningen normalt antager.

»Vi har fundet ud af, at, i modsætning til hvad den konventionelle viden siger, er det meget sandsynligt, at vi ikke sover mindre end vores fjerne forfædre,« siger hovedforfatter på undersøgelsen Jerome Siegel til Scientificamerican.com.

Ved at observerede søvnrytmen hos stammefolkene har han og hans kollegaer fundet frem til, at den reguleres efter de udendørs temperaturer og lysreguleringen. De spekulerer nu i, hvilken betydning kunstig eksponering af temperaturer og lys har for moderne mennesker, og hvordan det bedst mulig kan udnyttes.

»Fremtidigt arbejde er nødvendigt, men vores data tyder på, at miljømæssig manipulation kan styre søvn mere effektivt end et lægemiddel,« siger Siegel til Scientificamerican.com.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Læs også:

Svært ved at falde i søvn? Lyt til et stykke musik

Videnskabens svar på den gode søvn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.