Hvidløg hæmmer livsfarlige bakterier
Kilde: 
19 februar 2014

KORT NYT FRA DANMARK:

Hvidløg indeholder et stof, som er særdeles effektivt i mødet med selv hårdføre bakteriestammer.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse på baggrund af en ph.d-afhandling, som forsvares denne uge.

Aggressive multiresistente infektioner udgør et stigende sundhedsproblem verden over, og ph.d.-studerende Tim Holm Jakobsen mener, at hvidløg kan blive en del af kampen mod de livsfarlige bakterier.

»Vi ved, der findes en potent kemisk forbindelse i hvidløgsplanten, som afvæbner resistente bakterier ved at lamme deres kommunikationssystem. Min ph.d.-afhandling viser, at hvidløgsstoffet ajoene specifikt forhindrer bakterierne i at udskille giftstoffet rhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen,« fortæller Tim Holm Jakobsen i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Han tilføjer, at de hvide blodlegemer er svære at undvære, fordi de er en effektiv del af immunforsvaret og både forebygger infektioner og dræber bakterier.

Når bakterier klumper sig sammen i såkaldte biofilm – hvor de omgiver sig med en sej hinde af organiske materialer – bliver de modstandsdygtige over for antibiotika.

Tim Holm Jakobsen har i særlig grad haft kig på bakterien Pseudomonas aeruginosa, som blandt andet giver infektioner i patienter med kroniske bensår og i lungerne hos patienter med cystisk fibrose.

»Ajoene understøtter og forbedrer behandlingen med traditionel antibiotika. Det kan vi tydeligt se på biofilm dyrket i laboratoriet og i forsøg med mus. Når vi tilsætter antibiotika til biofilm har det meget lille effekt. Ajoene alene har heller ikke nævneværdig effekt. Det er, når man kombinerer de to, der sker noget, forklarer Tim Holm Jakobsen.

Hans ph.d.-afhandling 'Targeting Pseudomonas Aeruginosa Virulence by Signaling Molecules: A Study of Quorum Sensing Inhibitors' forsvares 21. februar.

Læs også:

Hvidløg dæmper cystisk fibrose

Her er de bedste råd mod dårlig ånde

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.