Hemmeligheden bag sveskehænder
Kilde: 
10 januar 2013

En halv time i karbad og dine håndflader ser ud til at være blevet 70 eller 50 år ældre, fordi huden har foldet sig sammen som en sveske.

Men hvordan kan det egentlig være, at vand får vores hud til at lægge sig i folder? En gruppe forskere fra Newcastle University i England har nu testet en mulig evolutionær begrundelse for de rynkede hænder, og det viser sig, at sveskehænder gør det nemmere at håndtere våde ting, skriver ScienceNews

Forskerne fik 20 forsøgsdeltagere til enten at håndtere objekter med tørre glatte håndflader eller med rynkede håndflader, som var forårsaget af at have ligget i blød i varmt vand i 30 minutter. Forskerne målte hvor lang tid det tog forsøgsdeltagerne at flytte glaskugler eller vægte fra en beholder med vand til en tom beholder, eller mellem to tomme beholdere, og de undersøgte, hvilken forskel det gjorde, hvis deltageren havde sveskehud på håndfladerne.

Alle deltagerne var hurtigere til at håndtere våde ting, når huden på deres hænder lå i folder, men sveskehuden gjorde det ikke nemmere at flytte tørre ting. Forskningsresultatet tyder altså på, at naturen har udstyret vores hud med en evne til at rynke sig sammen. En nyttig evne når vi opholder os i vand i længere tid.

Forskningsresultatet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Læs også: Protein kan give fede svin livsstilssygdomme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.