Annonceinfo

Skorpioner yngler i Danmark

Verdens nordligste bestand af frie skorpioner er netop blevet opdaget i et hjem i Randers. Gulvvarme har holdt krybene i live i 17 år.

Emner:
En klo knækkede af den danske skorpion, da vores læser Lene Hein fangede den under et glas. (Foto: Lene Hein)

Alle danskere med gulvvarme derhjemme kan gøre klogt i at tjekke stuens sprækker for skorpioner. Det viser sig nemlig, at de eksotiske kryb åbenbart kan overleve i danske hjem, hvis bare der er fut under gulvet.

Siden 1996 år har lune gulve holdt liv i en bestand af skorpioner hos Videnskab.dk’s læser Lene Hein fra Randers. Dog gik det først op for hende, hvad det faktisk var for nogle dyr, for et par dage siden. Da lykkedes det hende nemlig endelig – efter en voldsom kamp – at fange et af de hurtige kryb, som hun har sendt redaktionen fotografier af.

Billederne af det 4-5 centimeter lange jagttrofæ har vi vist til skorpionforsker, lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum.

»Det er ualmindeligt! Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Her er koldt, gulvvarme eller ej. Forklaringen må være, at de yngler – og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner,« siger Thomas Pape.

Skorpionerne bor i badeværelset, stuen og entreen

Lige siden Lene Hein for 17 år siden flyttede ind i sit hus, har hun ind imellem fået et glimt af mystiske dyr i familiens badeværelse, entre og stue. Men hun har ikke kunnet tro på, at der rent faktisk var tale om rigtige skorpioner.

»De er kun fremme, når der er mørkt, og de bevæger sig kun rundt på gulvene. Tænder vi lyset, flygter de væk under panelerne med det samme. De er meget sky. Og så ser de frygtindgydende ud med deres klosakse og truende brod,« skriver vores læser Lene Hein.

Først for et par dage siden lykkedes det hende endelig at fange et af dyrene under et glas. På den måde opdagede hun, at de logerende rent faktisk var skorpioner.

»Den er nu død, og den ene klo blev nappet af under jagten. Den forsøgte at komme ind under panelerne, så jeg trykkede til, og der lød en ækel knase-lyd, da den ene kloarm blev klippet af... Adr!,« skriver Lene Hein.

Mystik om skorpionernes art

Skorpionforsker Thomas Pape har problemer med at fastslå, præcis hvilken art den randrusianske skorpion-bestand består af. Ud fra Lene Heins fotografier kan han ikke afgøre, om der er tale om arten:

  • Euscorpius italicus, der lever i Italien, Grækenland, Tyrkiet og helt oppe i det nordøstlige Frankrig.
For få dage siden troede man, at skorpion-arten Euscorpius flavicaudis' nordligste levesteder er Sydfrankrig og Sydengland. Men nu kan det vise sig, at det er den art, der lever endnu mere nordligt - nemlig her i Danmark. (Foto: Siga)

Eller

  • Euscorpius flavicaudis, der lever i Nordvestafrika, Sydfrankrig og Sydengland.

»De to arter ligner hinanden meget, og ingen af dem er farlige for mennesker. Bliver man stukket af deres brod, svarer det nogenlunde til et hvepsestik. Det er samtidig de to skorpioner, der forekommer nordligst i Europa,« fortæller Thomas Pape.

Skorpioner elsker badebukser

I de seneste år har nye edderkoppe-arter krydset den dansk-tyske grænse og slået sig ned i vores land. Men intet tyder på, at skorpionkolonien på samme måde selv er emigreret til Randers.

»De er ikke kommet vandrende på deres flade fødder – de er blevet bragt til huse. Faktisk er det meget let at få en skorpion med sig i bilen eller kufferten, når man tager hjem fra ferien sydpå.«

»Det kan også være, at nogen har haft en tørret blomsterdekoration, en flot olivengren eller et par fugtige badebukser med hjem – skorpioner elsker at krybe ind i fugtigt stof,« siger Thomas Pape.

Gravid skorpion har født unge-mylder

Man kunne forestille sig, at skorpionbestanden er opstået, fordi husets tidligere ejere ved et uheld fik både en han- og en hun-skorpion med sig hjem fra ferie. Men den teori tror skorpionforskeren ikke på.

»Det er nok mere sandsynligt, at de har haft en gravid skorpion med i baggagen. Skorpionhunner går nemlig rundt med fostrene i kroppen og føder levende unger.«

»Hvis en gravid hun bliver slæbt ind et sted og føder mellem 25 og 50 unger, så har man huset fuldt. Både af hanner og hunner, som så kan parre sig. Selvom der er risiko for indavl, kan en bestand sagtens basere sig på et enkelt kuld,« siger Thomas Pape.

Forsker: Det vil være synd at dræbe dem

Lene Hein skriver i sit brev, at hun ikke ved, hvordan hun skal komme af med de skræmmende dyr. Thomas Pape kan godt se, at det kan være en foruroligende tanke, at der gemmer sig skorpioner i badeværelset. Men han kaster sig alligevel ud i et forsvar for den danske skorpionbestand.

citatJeg ville gerne have sådan nogle derhjemme.
- Skorpionforsker Thomas Pape

»Jeg synes det er synd, hvis vi skal af med dem. Vi har her verdens nordligste forekomst af skorpioner uden for zoologiske haver. Jeg ville gerne have sådan nogle derhjemme.«

»Jeg synes i virkeligheden vi skal glæde os over, at vi er en del af en så spændende natur. Og så skal vi huske på, at de også er nyttige for beboerne. Når de her skorpioner faktisk har levet i huset i 17 år, så er det fordi de kan finde mad.«

»De er rovdyr, som holder huset fri for bænkebidere, edderkopper og sølvkræ. De forstyrrer ikke nogen, de er ikke farlige, og de sviner ikke som edderkopper, der laver net,« siger Thomas Pape.

Skorpionen Euscorpius italicus er et nyttigt husdyr. Den kan udrydde uønskede insekter i hjemmet - og den sviner ikke på nogen måde. Her går skorpionens hidsige jagt-instinkt ud over en sagesløs melorm.

3 råd til at komme af med skorpioner

Skorpionmanden kan dog godt forstå, hvis Lene Hein ikke har lyst til at dele hus med de opsigtsvækkende kryb – særligt hvis der kommer små børn i huset. Så han giver en række råd til, hvordan man kan komme af med kræene:

  1. Skorpioner lever kun varme steder, og dør hvis de bliver udsat for frost. Derfor kan Lene Hein muligvis komme af med dyrene, hvis hun i en periode med frostvejr slukker for al varme i de dele af huset, hvor der bor skorpioner. Forinden er det vigtigt, at hun får tømt alle vandrør i de berørte dele, så de ikke sprænger.
     
  2. Det er også muligt at lave en meget enkel skorpion-fælde. Skorpioner holder nemlig af at gemme sig i fugtigt stof, hvor der både er mørkt og mulighed for at slukke tørsten. Så Lene Hein kan lægge fugtige – ikke våde – stykker sækkelærred ud på gulvet om natten. Om morgenen kan hun tage stoffet med sig udenfor og ryste det. Sandsynligvis vil der gemme sig skorpioner i det, og sådan kan hun få dem ud af huset en efter en.
     
  3. En tredje mulighed er at sprøjte med insektgift i huset. Men det fraråder Thomas Pape, da den slags er noget af en kemi-bombe.
Skorpion skal gemmes for eftertiden

Lene Hein bliver overrasket, da Videnskab.dk kan fortælle hende, at hun lægger hus til en verdensrekord. Og efter Thomas Papes opfordring beslutter hun sig til at tolerere de eksotiske dyr.

»Jeg kan godt leve med dem, for de er meget sky – og de har jo faktisk været her i de 17 år, jeg har ejet huset. De gør os ikke noget. Jeg blev bare en anelse betænkelig, da jeg fandt ud af, at det rent faktisk ikke bare lignede skorpioner, men var skorpioner.«

»Samtidig er de en rigtig god motivation for ungerne til ikke at have deres tøj liggende og flyde på det varme badeværelsesgulv om natten. Så det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget,« konstaterer Lene Hein.

Eftersom skorpionerne i Randers er verdens nordligste kendte bestand, har Thomas Pape og Lene Hein nu aftalt, at Lene skal fange et eksemplar til samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum. Så kan forskerne også fastslå præcis, hvad der er for en art, der er tale om.

Skorpioner i Danmark

For ca. 40 år siden fangede lyskeglen fra min dynamolygte et dyr. der kravlede over den asfalterede vej fra Jægersborgvej til den nærliggende "Rødstensgård".
Jeg standsede og stod overfor en ca. 4 cm lang næsten sort skorpion.
Den smuttede hurtigt ind i græsrabatten igen.
Der er ikke mange, der tror på at jeg så rigtigt.
Men mine øjne fejler ikke noget.
Venlig hilsen
Niels-Henrik Uth

Skulderklap til Lene Hein for

Skulderklap til Lene Hein for at beholde skorpionerne

Fange skorpioner

Må da indrømme jeg blev lidt misundelig da jeg læste artiklen. Jeg vil også have "ufarlige" skopioner boende hos mig ;D

Nå, men det var nu bare en kommentar om at fange dem. Som Lene har bemærket flygter de når lyset tændes.
Prøv i stedet med UV lys. Eller rettere blacklight som diskotekerne bruger. Man kan få dem som både lysstofrør, spærepærer samt lommelygter med enten lysstofrør eller dioder.

Skorpioner lyser nemlig op i UV lys og de burde ikke flygte så hurtigt. Prøv det :)

Alternativt prøv med en rød cykelbaglygte af diodetypen (den har også et meget snævert spektrum). Mange insekter reagerer ikke på rødt lys - tænker skorpioner kan være ligesådan. I hvert fald, så taber man ikke noget ved at prøve, så kan man altid anskaffe en blacklight bagefter ;)

Nyttedyr

Voldsomt fascinerende.

I drivhuse kan man anvende forskellige rovdyr som naturlig insektbekæmpelse. Når skadedyrene er udryddet dør nyttedyrene af sult, vældig smart.

Mon man kunne anvende disse skorpioner på samme måde i ejendomme med skadedyr?

Kakerlakker osv. kan være genstridige, men sikkert ikke for skorpioner.

Bjerge i Mexico og Slovenien

Har da stødt på skorpioner ret kolde steder, der klimatisk klart svarer til Danmark, eller koldere, nemlig i Mexikanske (Chiapas) og Slovenske bjerge, begge steder hvor der let forekommer frost under -10 C. Så hvorfor skulle det være umuligt, tilsyneladende kan de tåle frost, selvom der i begge tilfælde var tale om karstområder, hvor de måske kunne overvintre i underjordiske sprækker og hulninger.

..

..

Invasiv art?

Naturstyrelsen skriver:

Det er meget svært at forudsige om en introduceret art vil blive invasiv, men der er dog visse kendetegn, man ofte ser hos arter, der bliver invasive.
Arter, der optræder invasivt, har ofte et stort reproduktivt potentiale og et stort spredningspotentiale. Spredningspotentialet kan være højt, fordi arten selv er i stand til at sprede sig, men det kan også være fordi, arten nemt bliver spredt med f.eks. transportmidler.
Herudover er arter, der bliver invasive, ofte tilpasningsdygtige. De har ofte et bredt fødevalg og kan ofte leve i en lang række habitater.

Selvom en art ”opfylder” disse kriterier, er det ikke ensbetydende med, at arten vil optræde invasivt. Ligeledes kan der forekomme arter uden disse karaktertræk, der alligevel bliver invasive. Den bedste ledesnor er ofte at se på, om en pågældende art optræder invasivt i områder med samme klima og habitattyper, som vi har herhjemme. Disse forhold vil ofte findes i vore nabolande og derfor deltager Danmark i NOBANIS, et europæisk samarbejde om invasive arter, hvor et af formålene netop er at dele viden om problemarter.

NOBANIS
Fordi det er så svært at forudsige hvilke arter, der vil blive problematiske bør forsigtighedsprincippet følges. Det vil sige, at man, på trods af manglende viden om hvilke risici introduktion af en given art medfører, bør tage forholdsregler imod introduktionen af en sådan art. På samme måde bør der laves tiltag til bekæmpelse og kontrol af en introduceret art, selvom man ikke med sikkerhed kender langtidspåvirkningen fra denne art.

http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/invasivearter/
http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/invasivearter/Biologiske+_...

Skorpioner yngler i Danmark

Bildet av skorpionen som er funnet viser mest sannsynlig en hann i Euscorpius carpathicus artskomplekset. Dette er neppe en E. italicus eller E. flavicaudis. Det er flere arter som kan være aktuelle, men antall trichobothrier på pedipalpene må undersøkes for at art skal kunne bekreftes.

En rekke Euscorpius arter er synatrope og lever på hus og bygninger i sørlige Europa. Av den grunn er de ofte blindpassasjerer i feriebaggasje eller sammen med importerte varer fra sørlige Europa.

Jeg vil tro at denne skorpionen er en innført blindpassasjer og ikke et medlem av en fast bestand. Det siste kan selvfølgelig ikke utelukkesc 100% og funn av flere individer vil naturlig nok styrke denne teorien. Men i utgangspunktet høres det mindre sannsynlig ut at en skorpionbestand skal være etablert på denne måten.

Artikkel på Dansk om Europeiske skorpioner:

http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/rein_2011_european.pdf

Artikkel på Dansk om Skandinaviske skorpionfunn:

http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/ei_41.pdf

MVH

Jan Ove Rein
The Scorpion Files
http://www.ntnu.no/ub/scorpion-files/

Skorpioner har eksisteret i DK i flere tusind år!

... eller rettere sagt, der findes naturlig forekommende pseudoskorpioner (= "falsk skorpion) i Danmark. De kaldes mosskorpioner.

Mosskorpioner mangler den stikkende brod, men ellers ligner de, "de almindelig skorpioner" man kender fra mere sydlige lande. Mosskorpionerne tilhører leddyrene (række), herunder klassen arachnida som også inkluderer mider, edderkopper og skorpioner.

Mosskorpionerne ikke ret store (få mm) og på ingen måde farlige. Man kan -som navnet antyder- finde dem på mosser, mens andre arter kan findes i eksempelvis hø.

her en nogle links til mosskorpioner:

http://www.fugleognatur.dk/artintro.asp?ID=12833&dknavn=Chernes%20cimico...

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscorpion

Tak for interessant artikel

Tak for en skøn og interessant artikel.
Og så helt nede på jorden og med humor mellem linjerne.

I øvrigt kan andre insekter såsom edderkopper være nyttige i f.eks. fjerkræ-stalde til at holde fluerne i skak.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg