Annonceinfo

B12-vitamin-gennembrud kan hjælpe tusindvis af danskere

Danske forskere har fundet ud af, hvordan kroppen opsamler B12-vitamin. Den nye viden gavne folk med B12-mangel og kaste lys over receptorer i mange andre biologiske systemer.

Med det nye fund kan de mange mennesker, der lider af B12-mangel i fremtiden undgå at skulle have indsprøjtet vitaminet hver tredje måned. (Foto: Colourbox)

Mangel på B12‐vitamin kan hos mennesker medføre skader på centralnervesystemet samt alvorlig blodmangel, der i værste fald kan medføre døden, hvis mangelsygdommen ikke behandles.

Vitamin B12‐sygdommen er en af de hyppigste vitaminmangeltilstande - ikke på grund af manglende tilførsel i kosten, men fordi kroppen har problemer med at opsamle det.

I Danmark har mange tusinde B12‐mangel, og på verdensplan drejer det sig om millioner af mennesker. Eneste måde at behandle B12‐vitaminsygdommen på er at indsprøjte vitaminet hver tredje måned. Men den nye viden kan nu måske hjælpe til med at udvikle nye behandlingsformer.

Atomare detaljer giver afsløringer

Resultatet af forskningen ses i en molekylær struktur, som viser, hvordan det nødvendige B12‐vitamin, som hos mennesker kun tilføres i få milliontedele gram per dag i føden, optages.

Vitaminet bindes til et hjælpeprotein (kaldet »intrinsic factor«), og en såkaldt receptor - der findes på overfladen af tarmceller - genkender hjælpeproteinet, bundet med B12.

De nye forskningsresultater viser i atomare detaljer, hvorledes receptoren genkender det vitamin‐bindende protein.

»Gennembruddet kom pludseligt efter mange mislykkede forsøg, hvor håbet om, at det kunne lykkes, var ved at forsvinde. Derfor er det en meget stor tilfredstillelse, at vi nu rent faktisk kan se, hvordan vitaminmolekylet opfanges af kroppen,« siger professor Søren K Moestrup fra Institut for Medicinsk Biokemi, Aarhus Universitet.

Søren K. Moestrup har har stået i spidsen for projektet sammen med sin kollega lektor Gregers Rom Andersen.

Andre receptorer har samme opbygning
Figuren viser den molekylære struktur, som de århusianske forskerne har bestemt med en teknik kaldet røntgenkrystallografi. Atomernes indbyrdes placering forklarer, hvordan vitamin‐B12 genkendes i tarmen. Vitaminet (vist i rødt) indkapsles af hjælpeproteinet "intrinsic factor" (vist i blåt), som derved beskytter vitaminet mod nedbrydning i mavesækken og i tarmen. De to stoffer genkendes på overfladen af tarmcellerne af receptoren (vist i grønt), og vitaminet optages efterfølgende i kroppen. (Illustration: Aarhus Universitet)

De to forskningsledere er enige om, at den molekylære struktur - som blev endeligt løst af adjunkt Christian Brix Folsted Andersen - giver dem et væld af informationer.

Udover at kunne forklare og forudsige forskellige former for vitamin B12‐mangelsygdom, fortæller denne struktur også noget helt fundamentalt om, hvordan receptorer i mange andre biologiske systemer kan fungere.

En del andre receptorer, som optager næringsstoffer eller proteiner fra omgivelserne, har nemlig en opbygning, som ligner den, de århusianske forskere nu har bestemt for vitamin‐B12‐receptoren.

På grund af denne lighed kan resultaterne fra Århus bruges til at forudsige, hvorledes disse receptorer genkender deres »last«. Det åbner nye muligheder for at påvirke disse receptorer i f.eks. behandlingsøjemed.

Skabt på solidt grundlag

Aarhus Universitet og Århus Universitetshospital har igennem en lang årrække været førende inden for vitamin‐B12 forskning, og forskerne nævner, at dette fundament har været helt afgørende for det nye gennembrud.

Fundet bliver beskrevet i en artikel i det førende videnskabelige tidsskrift Nature.

Lavet i samarbejde med Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet
Behøver vegetarer piller?

Jeg troede at det netop var nemt som vegetar / veganer at optage b12 vitaminer pga det ekstra indtag af grøntsager i forhold til animalske produkter

b12

tak for rådet.
i øvrigt kan der vel være forskel på vegetabilsk b12 og animalsk, ved nogen noget.
                                                           venligst. kaleb larsen
http://www.youtube.com/watch?v=EgO7MamJnqM&feature=PlayList&p=21D5713CE8BB7374&playnext_from=PL&playnext=1&index=24

Man kan få dem på nettet

Hej KALEB,
Jeg har søgt lidt rundt på google og har fundet ud af at man sagtens kan købe b12 vitaminer på nettet, i helsekostbutikker. Man behøver hverken recept eller apotek for at få b12 vitamin.

vegetar-b12

hej. som vegetar tager jeg b12, forebyggende.
natur drogeriets B12 vitamin kapsler, 9 mikrogram, disse sælges på apoteket i håndkøb
da jeg ser at i på dette forum ved en del, håber jeg, i kan svare på følgende.
er nævnte produkt godt nok?
er 9 mikrogram for lidt.?
er 9 mikrogram tilstrækkeligt, til at opbygge et depot, man kan tære et par uger på?

SV:Behandling af B12 vitamin mangel

Helt i tråd med Thomas - det er også muligt at behandle med tabletter.
Institut for rationel farmakoterapi har for nyligt udgivet en vejledning til behandling af B12 mangel:
http://www.irf.dk/dk/publikationer/rationel_farmakoterapi/maanedsblad/2009/vitamin_b12-mangel_%2596_er_peroral_behandling_tilstraekkelig-.htm
B12 mangel forårsaget af intrinsic factor antistof.
Derfor kan mange ikke optage B 12 vitamin peroralt overhovedet.
Har fået mangelen konstateret i 2002, og tager selv injektioner hver måned. Men få praktiserende læger kender de neurologiske udfaldssymptomer samt tungesymptomerne og den dårlige fordøjelse ved alvorlig B12-mangel. Det tog mig et par år og et par læger at få en korrekt diagnose. Døjer stadig med varige udfaldssymptomer, såfremt jeg ikke tager injektionerne hver måned. Schillings test med radioaktivt cobalamin (B12) skal vise min 12% efter indgift. Min viste 4,5% efter 1 injektion Vibeden. Spørgsmålet er : hvorfor danner organismen antistof mod intrinsic factor? hvorfor går immunforsvaret til angreb på intrinsic factor ?
 

 

Behandling af B12 vitamin mangel

Helt i tråd med Thomas - det er også muligt at behandle med tabletter.
Institut for rationel farmakoterapi har for nyligt udgivet en vejledning til behandling af B12 mangel:
http://www.irf.dk/dk/publikationer/rationel_farmakoterapi/maanedsblad/2009/vitamin_b12-mangel_%2596_er_peroral_behandling_tilstraekkelig-.htm
 

behandling med injektioner

Tak for en fin artikel.
Med hensyn til behandlingen af B-12 mangel, er injektioner hver 3 måned ikke dét jeg hører man skal fra mine læger. Er selv i behandling på femte år. Såvidt jeg er orienteret er der to behandlingsformer: 1. Injektion en gang om måneden i et halvt år. 2. Pilleindtag i over en længere periode.
Angiveligt skulle man først mærke en effekt efter 3 måneder via injektion, og ved piller skulle der gå et års tid.
Flueknepperi til side. Jeg syntes, at det bliver spændende at se hvad deres forskning kan bidrage med når det kommer til vitaminbehandling. Det gælder vel ikke bare B-12..
 

Seneste fra Krop & Sundhed

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video