Fem sociale medier har »uindskrænket ret« til at misbruge alt dit indhold
Ved du, hvor meget kontrol du har over dit indhold på Facebook, YouTube, Snapchat, Instagram og Twitter? Her giver en juraforsker dig det forkromede overblik - og det er lidt skræmmende læsning.

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter og YouTube har uindskrænket ret til at udnytte dit indhold, også kommercielt, konkluderer ph.d.-stipendiat Jøren Ullits Olai Nielsen (Foto: Shutterstock)

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter og YouTube har uindskrænket ret til at udnytte dit indhold, også kommercielt, konkluderer ph.d.-stipendiat Jøren Ullits Olai Nielsen (Foto: Shutterstock)

Har du nogensinde overvejet:

  • I hvilket omfang dit indhold, billeder med videre overdrages til det sociale medie?
  • Om det sociale medie kan bruge dig i reklamer med videre?
  • Om du kan forhindre det og samtidig få lov til at være 'social'?

Jeg har kigget nærmere på vilkårene hos nogle af de mest populære medier: Facebook, YouTube, Snapchat, Instagram og Twitter.

Jeg har kigget på dine rettigheder, din kontrol over dit indhold, gennemsigtigheden for dig og censur af dit indhold

1. Facebook

Rettigheder: Når du opretter en konto på Facebook, giver du tjenesten en IP-licens. Det betyder, at du giver Facebook lov til at videresælge det indhold, som du ejer, et uendeligt antal gange overalt i verden og uden betaling til dig. Indhold, som du ejer, er blandt andet dine billeder, videoer, skrevne tekster med mere. Altså indhold skabt af dig.

Kontrol: Du kan kun tage kontrollen fra Facebook, hvis dit indhold endnu ikke er blevet delt på tjenesten. Det kræver, at du sletter dit indhold. Er dit indhold blevet delt, har det sociale medie forbeholdt sig retten til dit indhold for altid – eller hvert fald så længe, det ligger hos én anden bruger. Kontrollen mistes altså i takt med antallet af delinger.

Vilkårlighed: Facebook ændrer vilkårene fra tid til anden. Tjenesten har også et frit skøn til at lukke en konto, tilmed uden at varsle det for dig. Du har ikke mulighed for at få efterprøvet afgørelsen – i hvert fald ikke gennem officielle kanaler.

Censur: Vil du være på Facebook, må du acceptere censur uden mulighed for en efterfølgende prøvelse.

2. YouTube

Rettigheder: Når du opretter en konto på YouTube, giver du tjenesten en IP-licens. Det betyder, at du giver YouTube lov til at videresælge det indhold, som du ejer, et uendeligt antal gange overalt i verden og uden betaling til dig. Indhold som du ejer, er blandt andet dine billeder, videoer, skrevne tekster med mere. Altså indhold skabt af dig.

Kontrol: Du kan tage kontrollen tilbage fra YouTube ved at slette dine videoer. Har du delt videoen fra YouTube til Facebook, hvor dine venner på Facebook har videredelt den, skal du blot slette videoen fra YouTube for at tage kontrollen tilbage fra både YouTube og Facebook. YouTube gemmer dog alle brugerkommentarer efter en sletning.

Vilkårlighed: YouTube kan ændre vilkårene fra tid til anden og pålægger dig ansvaret for at holde dig opdateret. Din fortsatte brug betragtes som en accept af ændringer, uanset om du er opmærksom på det.

Censur: Vil du være på YouTube, må du acceptere censur uden mulighed for en efterfølgende prøvelse.

3. Instagram

Rettigheder: Når du opretter en konto på Instagram, giver du tjenesten en IP-licens. Det betyder, at du giver Instragram lov til at videresælge det indhold, som du ejer, et uendeligt antal gange overalt i verden og uden betaling til dig. Indhold som du ejer, er blandt andet dine billeder, videoer, skrevne tekster med mere. Altså indhold skabt af dig.

Kontrol: Du kan tage kontrollen tilbage fra Instagram ved at slette dit indhold.

Vilkårlighed: Instagram kan ændre vilkårene fra tid til anden og pålægger dig ansvaret for at holde dig opdateret. Din fortsatte brug betragtes som en accept af ændringer, uanset om du er opmærksom på det.

Censur: Vil du være på Instagram, må du acceptere censur uden mulighed for en efterfølgende prøvelse.

4. Twitter

Rettigheder: Når du opretter en konto på Twitter, giver du tjenesten en IP-licens. Det betyder, at du giver Twitter lov til at videresælge det indhold, som du ejer, et uendeligt antal gange overalt i verden og uden betaling til dig. Indhold som du ejer, er blandt andet dine billeder, videoer, skrevne tekster med mere.  Altså indhold skabt af dig.

Kontrol: Du kan ikke tage kontrollen tilbage for dit indhold, som du har lagt op på din Twitter-konto.

Vilkårlighed: Twitter kan ændre vilkårene fra tid til anden og pålægger dig ansvaret for at holde dig opdateret. Din fortsatte brug betragtes som en accept af ændringer, uanset om du er opmærksom på det.

Censur: Vil man være på Twitter, må man acceptere censur uden mulighed for en efterfølgende prøvelse.

5. Snapchat

Rettigheder:  Når du opretter en konto på Snapchat, giver du tjenesten en IP-licens. Det betyder, at du giver Snapchat lov til at videresælge det indhold, som du ejer og har sendt gennem Snapchat, et uendeligt antal gange overalt i verden og uden betaling til dig. Indhold som du ejer, er blandt andet dine billeder, videoer, skrevne tekster med mere. Altså indhold skabt af dig.

Kontrol: Du kan ikke tage kontrollen tilbage for dit indhold, som du har sendt gennem tjenesten.

Vilkårlighed: Snapchat kan ændre vilkårene fra tid til anden og pålægger brugeren ansvaret for at holde sig opdateret. Fortsat brug er aftalebindende for de nye vilkår, uanset om brugeren er opmærksom på vilkårsændringen.

Censur: Vil du være på Snaptchat, må du acceptere censur uden mulighed for en efterfølgende prøvelse.

Konklusion

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter og YouTube får i henhold til jeres aftale (vilkår fra 15.12.2015) uindskrænket ret til at udnytte dit indhold, også kommercielt.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk