Får apps som Endomondo os til at træne mere?
Hvilken rolle har sociale netværk som Facebook og selvovervågning såsom app'en Endomondo for motivationen til at træne? Det skal en ny videnskabs-app hjælpe forskere med at finde ud af.

Med smartphonen i hånden eller klæbet til overarmen begiver mange sig ud for at motionere. Nu vil danske forskere finde ud af, hvilken betydning det har, at vi tilkoblet sociale medier, når vi træner. (Foto: Colourbox)

Med smartphonen i hånden eller klæbet til overarmen begiver mange sig ud for at motionere. Nu vil danske forskere finde ud af, hvilken betydning det har, at vi tilkoblet sociale medier, når vi træner. (Foto: Colourbox)

Sommerens Science in the City-festival, der løber af stablen fra 21. til 26. juni i København, er ikke kun en festival om forskning, der er blevet lavet.

I løbet af festivalen vil forskere også lave ny banebrydende videnskab, hvor deltagerne i festivalen bliver deltagere i et forsøg.

Det sker, når folk downloader 'Science in the City'-app'en.

Med app'en følger en skridttæller, der måler dine skridt gennem hele festivalen. Jo flere skridt du tager, des større bliver din chance for at vinde præmier - blandt andet en iPad.

Hvert skridt, du tager, kommer desuden til at blive en del af et forskningsprojekt, hvor forskere vil forsøge at besvare to spørgsmål:

  1. Kan man bruge apps til at lave rigtig videnskab?
  2. Hvad motiverer folk til at tage flere skridt?

Lektor Sune Lehmann fra DTU Compute ved Danmarks Tekniske Universitet forklarer:

»Det centrale er, om man kan bruge apps til at indsamle videnskabelige data. Det vil vi finde ud af med 'Science in the City'-app'en, der skal hjælpe os med at klargøre, hvordan folk motiveres til at tage flere skridt – altså få sundere vaner eller træne, om du vil. Hvordan spiller sociale netværk ind i den motivation, og hvad betyder det, at vi med selvovervågning hele tiden kan se, hvor mange skridt vi har gået? Det er den slags spørgsmål, vi gerne vil besvare med forsøget,« fortæller Sune Lehmann.

Forskere holder app hemmelig

Det centrale element i forskningsprojektet er app'en, der også fungerer som en skridttæller.

Fakta

Når du downloader 'Science in the City'-app'en, får du automatisk en skridttæller, der tæller antallet af skridt, du tager under festivalen. For hvert skridt du tager, får du et lod i lodtrækningen om at vinde blandt andet en iPad. Samtidig deltager du i et videnskabeligt forsøg, hvor forskere vil undersøge, hvad der motiverer dig til at tage flere skridt.

Sune Lehmann anbefaler, at man allerede inden festivalen downloader app'en for at få alle skridtene med. Du kan hente app'en her eller ved at søge på 'SciCity' i Google Play eller iTunes Store.

Skridttælleren tæller alle dine skridt under hele festivalen – selv når du ikke er på festivalområdet, men løber en tur søndag morgen.

Hvert skridt, du tager, giver dig et lod i lodtrækningen om at vinde en præmie. Dermed øges chancerne for at vinde, jo mere du går.

I app'en er der også indlagt forskellige muligheder for at optjene flere skridt gennem blandt andet relationer med andre mennesker. Her vil forskerne finde ud af, hvad disse relationer til andre mennesker har for en effekt på din motivation til at gå flere skridt.

Forskerne kan dog ikke afsløre, hvad disse muligheder præcist går ud på. Det vil underminere forsøgets videnskabelighed.

»Måden, som folk optjener skridt på, er en hemmelighed. Men jeg kan fortælle, at folk bliver motiveret forskelligt, og vi vil så undersøge, hvordan de forskellige måder at optjene skridt på er med til at påvirke folk til at tage flere skridt,« siger Sune Lehmann.

Selvovervågning øger træning

Forsøget er det nyeste skud på en forskningsstamme, der hidtil har drejet sig mest om, hvordan selvovervågning er med til at motivere os til at leve sundere.

Det er efterhånden sikkert, at programmer som Endomondo og Strava, der hjælper dig med at lave statistikker over dine træningsfremskridt, er med til at motivere dig yderligere til at træne.

Forskningsdisciplinen, der undersøger dette fænomen, hedder Quantified Self.

Fakta

The Euroscience Open Forum (ESOF) er Europas største videnskabskonference, som bliver afholdt hvert andet år i en europæisk hovedstad.

I sommeren 2014 er København værtsby, så fra 21. til 26. juni kommer topforskere, forskerspirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande til Danmark for at debattere, formidle og udveksle viden.

Programmet, i de fire dage festivalen varer, er spækket med arrangementer, som bliver afholdt i Carlsberg Byen i København.

Sideløbende kommer videnskaben og forskerne ud til folket med festivalen Science in the City, som er arrangementer, udstillinger og alternativ forskerformidling, der foregår både i Carlsberg Byen og på forskellige steder i København.

ESOF og Science in the City er arrangeret af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Læs mere på www.esof2014.org og www.scienceinthecity.dk

Det nyeste forskningsområde, der er en udspringer af Quantified Self, handler om, hvilken rolle dine sociale netværker spiller for din motivation.

Hvad betyder det eksempelvis for din egen motivation til at træne, at 10 procent af dine venner ugentligt lægger opdateringer om løbeture og cykelture ud på Facebook?

Se resultaterne live

Er din motivation til at træne så større, end hvis du kun har få venner på Facebook, hvor ingen af dem fortæller om deres træning?

»Det er sådan noget, vi gerne vil finde ud af. Vi kvantificerer de sociale netværker, og gør venskaber og personligheder til tal og tabeller, vi kan regne på. På den måde kan vi vurdere effekten af sociale netværker på motivation. I den sammenhæng er 'Science in the City'-app'en en måde at lave et decideret forsøg over disse ting. Vi tager de individuelle personer og analyserer præcist, hvad deres motivation for at tage flere skridt har været,« forklarer lektor ved DTU Compute Jakob Eg Larsen, der er en anden af forskerne bag projektet.

Under Science in the City-festivalen vil forskerne løfte noget af sløret for deres forskning i Future Technology-teltet.

Her vil de med grafikker og fortællinger vise, hvordan sociale netværker og Quantified Self kan være en metode til at finde motivationen til at få snøret løbeskoene, når regnen siler ned i november.

»Vi har store computerskærme, hvor vi illustrerer, hvordan netværker er skruet sammen og fungerer. Det bliver superfedt,« siger Sune Lehmann.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk