Er fremtidens transport soldrevet og hurtigere end lyden?
Fra Los Angeles til San Francisco på 30 minutter? Det lyder som noget fra en halvdårlig science fiction-film, men det kan faktisk ende med at blive virkeligheden.

 

Der er rigeligt med science fiction-elementer i denne historie: En visionær rigmand med navnet Elon Musk, en vanvittig opfindelse der hedder Hyperloop og transport ved omtrent lydens hastighed.

På omtrent 30 minutter i en cylinderformet kapsel i en tunnel under eller over jorden skal passagerer tilbagelægge de cirka 640 kilometer mellem Los Angeles og San Francisco. Sådan ser fremtidsvisionen ud for Elon Musk, grundlæggeren af PayPal. Han kalder det en helt ny transportform, som han har døbt Hyperloop.

Hyperloop består af små eldrevne, cylindriske vogne, der flyder på en pude af luft - lidt som teknikken i et airhockey-bord - og blæser afsted med 1.300 kilometer i timen. Det er væsentligt hurtigere end et Boing 747-passagerfly.

Der er en anelse undertryk tunnelsystemet, og ved hjælp af et luftindtag i fronten af kapslen og hjælp fra magnetisk fremdrift opnår Hyperloop de høje hastigheder.

Men vent, der er mere: Hyperloop kører på 100 procent solenergi, kan transportere både mennesker og gods, er billig i drift, lydløs og ekstremt sikker.

Elon Musk præsenterede planerne for Hyperloop på et pressemøde for nylig i forbindelse med, at han udgav en rapport om projektet

Fra New York til Los Angeles på 45 minutter

Elon Musk er visionær, men hans visioner bliver ofte til virkelighed. Han er eksempelvis grundlægger og administrerende direktør af Tesla Motors, som var de første til at skabe en eldrevet sportsvogn. I første kvartal af 2013 begyndte Tesla Motors at generere overskud.

Elon Musk er ikke ene om planer for tunnelbaserede højhastighedstransportsystemer. Firmaet ET3 mener, de kan lave ruter, der kan krydse USA - New York-Los Angeles - på 45 minutter. Ifølge deres hjemmeside kan systemet blive bygget for en tiendedel af prisen, det koster at etablere højhastighedstogbaner og en fjerdedel af motorvej.

Så måske er planerne ikke så langt ude endda. Det er dog endnu uvist, om Elon Musk går videre med projektet.

Californien er i øjeblikket ved at lægge planer for deres en højhastighedstogrute, som skal stå færdig i 2029. Elon Musk mener, at Hyperloop kan etableres på syv år til den nette sum af 34 milliarder kroner, mens andre planer vil koste helt op til 380 milliarder dollar.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.