Det skal der til: Sådan bliver du astronaut!
I første omgang kræver det kun, at du udfylder et ansøgningskema på nettet. Men der er stadig meget du skal igennem, hvis du skulle komme til samtale om jobbet som astronaut for ESA.

Drenge- eller pige-drømmen om et liv i rummet er ikke for alle og enhver. Først og fremmest skal man have en universitetsuddannelse i fag som fysik, biologi, kemi, matematik, medicin eller være uddannet ingeniør. Derudover er det nyttigt, hvis man har erfaring som pilot. Kroppen bliver gennemchecketOg så skal kroppen være iorden. Alle skal gennemgå en lægeundersøgelse svarende til den, piloter gennemgår før de får certifikat.

Du må ikke være farveblind, have dårligt syn, du må ikke være ryger, du må ikke være afhængig af stoffer eller alkohol, og så skal du kunne bevise, at du kan samarbejde og fungere sammen med andre mennesker under stressende og fremmede forhold gennem en række psykologiske tests.

De psykologiske og fysiske test tager ti måneder. Tilgengæld vil du så være 100 procent gennem-checket, fra tænder, hjerte, øre, hals og mave til muskler og nervesystem. Programmet Her er det officielle forløb man gennemgår som astronaut-kandidat: Screening: første trin i den formelle ansøgning foregår online på www.esa.int/astronautselection. Ansøgerne skal fremlægge de samme lægeerklæringer som private piloter. Undersøgelsen skal foretages af en luft- og rumfartsmediciner, der er autoriseret af den relevante nationale myndighed - i Danmark af Statens Luftfartsvæsen. Vurdering af psykologisk og faglig egnethed, inklusive test af sociologiske og kognitive færdigheder. Medicinsk vurdering: denne proces omfatter klinisk undersøgelse foretaget af luft- og rumfartsmedicinere og kliniske specialister, laboratorieundersøgelser og specialprocedurer. Formelt interview: som potentielle ESA-ansatte skal astronautkandidaterne yderligere bedømmes af ESA's bedømmelsesudvalg. De endelige ansættelser annonceres officielt i 2009. De udvalgte kandidater slutter sig derefter til det europæiske astronautkorps og påbegynder deres grunduddannelse ved European Astronaut Centre (ESA-EAC) i Køln, Tyskland.

Fakta

Og mens du går og tænker lidt over om du kan leve op til det, kan du jo passende drømme dig opad i denne video fra ESA, der viser hvordan livet former sig for de otte astronauter, der indtil nu har klaret sig gennem udvælgelsen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk