Celledeling vist på New York City’s Times Square
Det ser smukt ud, når en celle deler sig i sin sædvanligvis perfekt udførte mitose. Ved hjælp af ny teknik har forskere taget et tredimensionelt billede af processen – og fået billedet vist på New York City’s Times Square.

Billedet her viser en mitose og er i så høj kvalitet, at det blev vist på New York City's Times Square. (Foto: Jane Stout)

Billedet her viser en mitose og er i så høj kvalitet, at det blev vist på New York City's Times Square. (Foto: Jane Stout)

Mitose er den proces, der deler en enkelt celle til to nye celler. Processen er forudsætningen for cellevækst, reproduktion og reparationer af celler. På billedet kan du se celledelingen, når den er i gang.

I billedet ser du kromosomet som blåt, mens det røde er spindelfibre, som lægger sig rundt om kromosomet i selelignende strukturer for at gribe kinetochorerne, der på billedet vises i grønt.

Kromosomerne bliver så - helt forsigtigt - eskorteret i hver sin retning af spindelfibrene. På den måde splittes det kopierede genetiske materiale i to.

Læs også: Første billede af en fri DNA-streng

Det er forskeren Jane Stout fra Indiana University, der kan tage æren for billedet af den imponerende process. Billedet er taget med et kraftfuldt lysmikroskop, som er udviklet til at undersøge biologiske processer.

Avanceret lysmikroskop giver nye muligheder

Billedet af celledelingen er af så høj og banebrydende kvalitet, at det har fået en førsteplads i GE Healthcare Life Sciences Cell Imaging Competition.

Og hvad er så præmien for den flotte præstation? Det var såmænd en rejse til New York, hvor billedet blev vist i HD på et elektronisk billboard på New York City’s Times Square.

Læs også: Dårlig renovation i cellen kan give kræft

Det er et nyt mikroskop, der har sikret forskernes invitation til pladser på forreste række, når det kommer til at observere de biologiske processer, skriver LiveScience.

Mikroskopet gør brug af fire separate digitalkameraer og forskellige farvede laser, som tager snapshots hvert 10. millisekund. Teknologien giver tredimensionelle billeder i meget høj opløsning, og gør det muligt at tage billeder som for eksempel det af celledelingen.

Større forståelse af celledeling 

Med mikroskopet kan man tage så detaljerede billeder, at det kan hjælpe til at forstå, hvad der sker, når cellerne deler sig.

Mitosen går ikke altid godt, og den fejlagtige celledeling ses blandt andet i mange tilfælde af kræft.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.