Guide til Forskningens Døgn 2017: Disse arrangementer skal du opleve
Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn løber af stablen hvert år i uge 17. Det er én uge spækket med arrangementer, der sætter fokus på forskning i Danmark. I denne artikel giver vi dig en guide til udvalgte arrangementer i din region.
Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

Forskningens Døgn 2017 starter på mandag 24. april og slutter søndag 30. april. Forskningens Døgn er en årligt tilbagevendende videnskabsfestival. I 2017 er der knap 300 events, og du kan se udvalgte events nedenfor. (Foto: Forskningens Døgn)

Forskningens Døgn 2017 starter på mandag 24. april og slutter søndag 30. april. Forskningens Døgn er en årligt tilbagevendende videnskabsfestival. I 2017 er der knap 300 events, og du kan se udvalgte events nedenfor. (Foto: Forskningens Døgn)

Forskningens Døgn er er en landsdækkende videnskabsfestival, der løber af stablen hvert år i uge 17.

Forskningens Døgn er en hel uge fyldt med arrangementer, der sætter fokus på forskning, og som skydes i gang på mandag 24. april. 

Du kan se det fulde program på Forskningens Døgns hjemmeside.

Vi har lavet et udpluk af de knap 300 events, der finder sted under Forskningens Døgn 2017. Du kan følge flere arrangementer direkte via livestream, se hvilke her.

Find din region herunder, og se en liste over udvalgte events. Det er gratis at deltage i alle events, dog er det i enkelte tilfælde nødvendigt at tilmelde sig inden. Fra beskrivelserne herunder kan du klikke dig videre til Forskningens Døgns hjemmeside, hvor du finder alle specifikationer.

Region Syddanmark

Fra mark til museum – foredrag om danefæ- og skattefund i Danmark

Amatørarkæologer er en uundværlig arbejdskraft for Nationalmuseet, der ikke har ressourcer til at udføre det samme omfattende arbejde, som amatørarkæologer gør rundt om i landet. I dette foredrag kan du høre museumsinspektør fra Nationalmuseet Peter Vang Petersen fortælle om de seneste års mest spændende og spektakulære danefæ- og skattefund i Danmark. 

  Kunstinstallation med fokus på overforbrug

  Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

  'Kopenhagen fur desserts' fra udstillingen 'Super Supermarket – Pay og Play', som du kan opleve i Kolding Stocenter under Forskningens Døgn. (Foto: Designskolen Kolding)

  Designskolen Kolding indretter i Kolding Storcenter et butikslokale med installationen 'Super-supermaket', der sætter fokus på, hvordan design, designteori og designtænkning kan skabe forandringer og kreative, bæredygtige løsninger.

  Vindmøller til søs – en utilgængelig arbejdsplads

  Lektor Erik Skov Madsen fra Engineering Operations Management på Syddansk Universitet holder foredrag om, hvordan man håndterer vedligeholdelse af vindmølleparker. Havenes voldsomme og skiftende vejrforhold er en udfordring for vedligeholdelsen – vedligeholdelse udgør således op mod 30 procent af omkostningerne ved etableringen af en vindmøllepark.

  Hvordan arbejder forskere med at løse disse problemer? Hvad er viden, og hvordan overføres viden i global produktion? Hør om alt dette, når Erik Skov Madsen i forbindelse med Forskningens Døgn gæster Biblioteket Sønderborg.

  Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

  Klik her for at downloade hele programmet til Forskningens Døgn på SDU Campus Odense. (Foto: Syddansk Universitet)

  Forskningens Døgn på Syddansk Universitet

  Syddansk Universitet præsenterer igen i år et stort program under Forskningens Døgn. Hvis du befinder dig i Odense, kan du besøge SDU Campus Odense, hvor du bl.a. kan lære, hvordan kemi, biologi og teknologi spiller sammen i ølbrygning, eller være med til at beslutte, hvad forskerne skal prioritere at forske i på Fyn.

  Region Sjælland

  Hvordan laver man en kunstudstilling?

  Professor Thor Mednick fra University of Toledo fortæller, hvilken forskning der ligger til grund for den kommende særudstilling 'Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab', der vises på Fuglsang Kunstmuseum i 2018. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål, og foredraget foregår på dansk.

  Mennesket på Mars

  Rumfart er et tema, der længe har fascineret og forundret mennesker – og Mars har vi efterhånden hørt en del om – men hvor langt er vi egentlig kommet med forskningen? Få svaret i arrangementet "Menneske og Mars". (Foto: Brorfelde Observatorium)

  Hvornår er det realistisk at sende mennesker til Mars? Hvordan medbringer man fødevarer til Mars? Kan man virkelig dyrke en kartoffel på Mars, eller er det bare science-fiction? 

  Det er blot nogle af de spørgsmål, der er omdrejningspunktet for dette debatarrangement, der afholdes af Brorfelde Observatorium og Videnskab.dk. Du kan – helt gratis – streame arrangementet via nedenstående link, hvor du undervejs har mulighed for at stille spørgsmål til forskerne.

  Cyberkriminalitet – bagmænd og intetanende brugere

  Et botnet er et netværk af hackede computere, der oftest styres af kriminelle. Botnets bruges eksempelvis til tyveri af personlige oplysninger og bankoplysninger, udsendelse af spam og angreb mod virksomheder eller myndigheder.
  Hør Jens Myrup Pedersen, der er lektor på Aalborg Universitet, fortælle om, hvordan botnets fungerer, og hvordan man bekæmper botnets.

  Region Nordjylland

  Åbent hus på professionsuddannelserne Campus Hjørring

  Neuropædagogik, digital tilstedeværelse og forbedring af vilkår for asylansøgere er tre overskrifter på programmet på Professionshøjskolen i Hjørring, når de åbner dørene til en hel formiddag i forskningens tegn. Fælles for alle arrangementer er temaet 'Viden, der virker i Nordjylland'. Se hele programmet her

  Den menneskelige superkrop

  Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

  Aalborg Universitetshospital har fokus på kroppen. (Foto: Aalborg Universitetshospital)

  Aalborg Universitetshospital inviterer børn og deres forældre på besøg, når de slår dørene op for en hel dag med aktiviteter, der sætter fokus på kroppen. Du kan bl.a. få målt dit syn, skannet dit hjerte, eller få elektroder på armene og høre, hvordan lægerne bruger strøm til at træne børns muskler.

  Helte og skurke i islandske sagaer

  Museumsinspektør fra Museum Thy, Michael Riber Jørgensen, fortæller om sin forskning i islandske sagaer. Sagaerne er et vindue til fortidens mentalitet; de beretter både om det middelalderlige samfund, der producerede sagaerne, og den vikingetid, de fortæller om. Kom, og hør det spændende foredrag, hvor du får indblik i de forskellige sagagenrer og deres særpræg og bliver præsenteret for nogle af sagahistoriens største helte og skurke.

  Region Midtjylland

  Lær at identificere fake news

  I dette foredrag mødes videnskaben og journalistikken for at sætte fokus på, hvordan man kan identificere fake news. Derudover diskuteres det, om videnskabelige resultater altid er modstykket til fake news. Foredraget afsluttes med ti gode råd til, hvordan man identificerer fake news. Foredraget kan følges live på Videnskab.dk.

  Silkeborgs og Horsens' Regionshospitaler holder åbent hus

  Torsdag 27. april åbner regionshospitalerne i Horsens og Silkeborg dørene for offentligheden som en del af Forskningens Døgn.

  På Horsens Regionshospital kan du bl.a. lære at lægge sonde på en dukke, og du kan høre et foredrag om fertilitetsbehandling.

  Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

  På Silkeborg Regionshospital kan du komme helt tæt på redningskøretøjer og høre om livet som redder. (Foto: Silkeborg Regionshospital)

  I Silkeborg kan du komme helt tæt på livreddende akutlægebiler og ambulancer, eller du kan høre om den nyeste forskning i gigtsygdomme.

  Udkantsdanmark

  Helle Dalsgaard Pedersen er ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet. Hendes projekt handler om, hvorfor mange unge fra yderområder de senere år er flyttet til landets storbyer. I foredraget præsenterer hun nogle af projektets hovedområder: Hvordan opfatter og oplever yngre voksne livet i perifert beliggende områder, og hvilke konsekvenser har deres oplevelser og opfattelser for regionaludviklingen?

  Viden, wellness og samvær på VIA University College

  Torsdag den 27. april fejrer VIA University College Forskningens Døgn. På deres campus i Aarhus kan du møde VIA-forskere, der fortæller om den nyeste forskning eksempelvis indenfor æstetik og medier, socialøkonomiske virksomheder og hvordan man klæder folkeskolelærere på til at tage imod flygtningebørn. 

  Du kan også komme med til videnswellness! Her kan du blandt andre høre Peter Vuust, der er jazzmusiker og forsker, der fortælle, hvilken indvirkning musik har på vores hjerner. 

  Region Hovedstaden

  Kom helt tæt på stjernehimlen over København

  Oplev planeten Jupiter, planeten Mars og andre elementer på stjernehimlen, når Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet arrangerer besøg til det Astronomiske Observatorium i Botanisk Have. Undervejs fortælles der om kikkerter og astronomi i almindelighed, og man får mulighed for at opleve den 5 meter lange kikkert med en linse på 39 centimeter.

  Rådhuspladsen omdannes til et forskertorv

  26. og 27. april ændrer Rådhuspladsen i København karakter. Det sker, når Børne- og ungdomsforvaltningen og afdelingen for Bæredygtig Udvikling under Københavns Kommune samt Københavns Universitet indtager og deler pladsen ind i fire områder:

  1. Superkræfter og insekter
  2. Klimatilpasning, drikkevand og spildevand 
  3. Plastik og andet affald
  4. Lyd og lys

  Her kan du bl.a. være med til at undersøge insekter, kravle en tur i toilettet for at undersøge kloakken under byen, blive klogere på affaldssortering og opleve det populære kemishow.

  To gratis foredrag i Tagensbo Kirke, København NV

  Forskningens Døgn 2017 program guide arrangementer danmark regioner

  I foredraget fortælles om seneste forskningsresultater fra den kongelige residens ved søen Tissø, som er genskabt på billedet – med helt nyt om vikingetidens kulter og ritualer. (Foto: Nationalmuseet)

  I dagens første foredrag fortæller Forskningsassistent ved Nationalmuseet Josefine Franck Bican om helt nye undersøgelser af den kongelige residens ved ferskvandssøen Tissø (550-1050) i Vestsjælland.

  Undersøgelserne indgår i forskningsprojektet 'Førkristne Kultpladser'. Forskningen har vist, at Tissø er et eksempel på, hvordan en konge har manifesteret sin magt på samme sted i en 500 år lang periode.

  Andet foredrag handler om, hvordan tyskerne under 2. Verdenskrig forsøgte at etablere vejrstationer i det ubeboede Nordøstgrønland, og hvordan de blev bekæmpet af en lille, dansk forsvarsstyrke, der gik under navnet 'Slædepatruljen'. Historiker ved Nationalmuseet Tilo Krause fortæller Slædepatruljens historie, og han beskriver levende de omstændigheder, de befandt sig i. 

  Dette var blot en lille smagsprøve på, hvad næste uge bringer. Se det fulde program på Forskningens Døgns hjemmeside.

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

  Danske corona-tal

  Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

  Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

  Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


  Ugens videnskabsbillede

  Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


  Annonce:

  Det sker