Generalprøven bestået: SpaceX kan nu sende astronauter til Den Internationale Rumstation

Se opsendelsen i videoen her, hvor rumsskibet og løfteraketten også når en fart på mere end 4000 km/t. (Video: NASA)

Se opsendelsen i videoen her, hvor rumsskibet og løfteraketten også når en fart på mere end 4000 km/t. (Video: NASA)

Kilde: 
04 marts 2019

»3… 2… 1… 0… Ignition, liftoff.«

Amerikansk rumfart tog i weekenden et stort skridt mod fordums styrke, da NASA og Elon Musk-ejede SpaceX med succes sendte et rumskib mod Den Internationale Rumstation (ISS) i forbindelse med rummissionen Demo-1.

Natten til lørdag 2. marts, klokken 2.49 lokal tid (8.49 dansk tid) fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida steg SpaceX-rumskibet Crew Dragon op i den mørke nat, skriver NASA i en pressemeddelelse.

Rumskibet blev sendt af sted med en dukke, og det var generalprøven for den bemandede rummission, Demo-2 missionen, som NASA og SpaceX forventer at kunne gennemføre til juli i år.

Opsendelsen var historisk af flere årsager.  

Det er et stort skridt mod, at USA for første gang siden 2011 kan sende et amerikansk rumskib med amerikanske astronauter i rummet. De seneste otte år har NASA lejet sig ind på russiske rumskibe for at få amerikanske astronauter i rummet.

NASA og SpaceX-samarbejdet er også unikt, da det er første gang i rumfartshistorien, et privat firma arbejder så tæt med et nationalt rumagentur på en bemandet rummission.

LÆS OGSÅ: Et skridt tættere rumturisme: Amerikansk bemandet rumskib nåede lige netop ud i rummet

Både rumskibet, Crew Dragon, og løfteraketten, Falcon 9, er bygget af SpaceX. Crew Dragon rumskibet kan huse fire astronauter og en yderligere last på op til 100 kilo.

SpaceX har de seneste år markeret sig som en frontløber-virksomhed inden for den voksende kommercielle rumfartssektor, og missionen her kan betragtes som endnu et højdepunkt for SpaceX.

»Først og fremmest vil jeg rose SpaceX-holdet. Det har taget 17 år at nå hertil, fra 2002 til i dag, og en utrolig arbejdsindsats og opofrelser fra mange mennesker at nå til dette punkt,« fortalte SpaceX-direktør, Elon Musk, ifølge NASA.

Efter opsendelsen dockede Crew Dragon til rumstationen natten til søndag 3. marts. Det er meningen, den skal være på rumstationen til fredag 8. marts.

Efterfølgende vender den tilbage til Jorden, hvor den ifølge planen skal lande i Atlanterhavet nær kysten ved Florida og herefter skal genbruges.

NASA og SpaceX vil på baggrund af Demo-1-missionen forberede sig på Demo-2-missionen, der ifølge planen sender de to NASA-astronuater Bob Behnken og Doug Hurley mod Den Internationale Rumstation til juli.

I videoen her skiller løfterakketen Falcon 9 sig fra rumskibet Crew Dragon. (Video: NASA)

LÆS OGSÅ: Privat virksomhed har for første gang i historien kurs mod Månen

LÆS OGSÅ: Er Kina en ny supermagt i rummet?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.