Hvorfor græder kvinder mere end mænd?
CLASSIC: Kvinder græder, men det gør rigtige mænd ikke. Hvordan kan det være, spørger en læser.

Gennem vores arts 200.000 år lange historie har evolutionen formet kønnenes evne til at give tårerne frit løb. Derfor græder mænd mindre end kvinder. (Foto: Colourbox)

Gennem vores arts 200.000 år lange historie har evolutionen formet kønnenes evne til at give tårerne frit løb. Derfor græder mænd mindre end kvinder. (Foto: Colourbox)

 

Mænd og kvinder er forskellige. Det er vel næppe en overraskelse.

Vi ser forskellige ud, vi tænker forskelligt, og vi er forskellige, når det angår følelser. Lad os bare bevæge os ud for enden af planken og konstatere, at kvinder for eksempel græder mere end mænd.

Hvordan kan det være, spørger vores læser Andreas Andersen i en mail til Spørg Videnskaben.

Nutiden er i kamp mod evolutionen

Spørgsmålet virker især aktuelt i en tid, hvor tidligere kønsroller bliver brudt ned. Kvinder bliver topchefer, mænd bliver hjemmegående husfædre, og dogmer om kønnene bliver sat på prøve.

Men én ting kan der ikke ændres på. Midt i moderne tiders kønsforvirring kræver vores gener retten til at påvirke os. 200.000 års udvikling af Homo sapiens lader sig ikke sådan kue, uanset hvor meget vi end forsøger at kaste vores genetiske arv af os.

Derfor hænger nogle af de kønsspecifikke træk ved, selvom nutidens kultur ihærdigt forsøger at ændre på selve byggestenene for hele vores art – rollefordelingen mellem mand og kvinde.

Det fortæller en af Danmarks førende evolutionspsykologer.

Mænd er dumme, kvinder bestemmer

Henrik Høgh-Olesen er professor i psykologi på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han har i mange år beskæftiget sig med psykologi i et evolutionært perspektiv og forsker i menneskets adfærd.

»Hvis vi starter med manden, som han ser ud i dag: Mænd dominerer alle de negative statistikker omkring vold, kriminalitet, hærværk med mere. Mænd kaster sig også ud i store dumdristige vovestykker som at surfe på taget af et tog eller køre stærkt i bil. Den slags handlinger viser, at det fra naturens side har kunnet betale sig for en mand at være risikovillig,« siger Henrik Høegh-Olesen.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Denne artikel er en genudgivelse fra Spørg Videnskabens arkiver. Den blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 6. september 2012.

Som alt andet i naturen har risikovillighed også en evolutionær årsag.

Mænd er fra naturens side skabt risikovillige, fordi de skal imponere kvinder, som egenhændigt bestemmer, hvilke mænd der får deres gener videreført gennem parring. 

En mand skal på den måde sørge for at gøre sig attraktiv over for 'hunnerne' i konkurrence med de andre 'hanner', hvis han vil have et godt gammeldags knald.

Dumheder skal ud i fuld offentlighed

Konkurrencen med de andre hanner har gjort det til en fordel for den enkelte mand at være mere aggressiv og tage chancer. Det ville kvinderne have i forhistorisk tid. Lad det være usagt, om det er anderledes i dag.

Kun ved at slå sig selv på brystet, give de andre hanner én på låget og tage store chancer, kan manden vise, at han har de stærkeste gener og er værd at lave afkom med.

Derfor udfører mænd også deres dumheder, mens andre kan se dem. Det er de fra naturens side programmeret til.

»Ofte begår mænd deres dumheder i fuld offentlighed, selvom det nok var smartere at holde det i det skjulte. Eksempelvis skal slåskampe helst foregå på åben gade, og hvis en mand står på taget af et kørende tog, skal det filmes og lægges på YouTube, så andre kan se det. Handlingerne er simpelthen møntet på et publikum,« fortæller Henrik Høegh-Olesen.

Mænd er som chimpanser, ellers får de ikke sex

På det plan har mænd ikke fjernet sig fra aberne i nævneværdig grad.

Chimpanser har nogenlunde samme adfærd som en moderne mand. De slår på træerne og jorden, kaster rundt med grene og sten, tæsker løs på de andre hanner og skriger aggressivt for at få opmærksomhed. Det hele er et skuespil, der skal fortælle hunnerne, at han er en stærk han, der er værd at have sex med.

Fakta

Arven fra den naturlige selektion Selvom kønsrollerne er anderledes i dag end i fortiden, så har evolutionen endnu ikke haft tid til at 'indhente' nutiden, og derfor er mænd og kvinder stadig forskellige på flere punkter. Mænd gik på jagt, og kvinder blev hjemme i hulen. Det var nødvendigt for mænd at udvikle en god rummelig forståelse for instinktivt at kunne rejse fra hulen og finde hjem igen flere dage senere. Det havde kvinder ikke behov for at udvikle. Derfor er mænd eksempelvis stadig den dag i dag generelt bedre til at finde vej end kvinder.

Samtidig er det en påmindelse til de andre hanner om, at det altså er 'mig, der bestemmer'.

Således har evolutionen og kvindernes præferencer sørget for, at mænd gennem millioner af år er blevet mere risikovillige og aggressive, mens mandens kontakt med sine følelser har stået i baggrunden.

Kvinder har empati

Kvinder har på den anden side haft stort behov for at være i kontakt med deres følelser.

Indtil for ganske nylig var det udelukkende kvinderne, der stod for 'yngelplejen'. Ansvaret for ungerne har gjort det nødvendigt for kvinderne at udvikle empati, lydhørhed over for det sociale spil og evnen til at læse nonverbale kropstegn, da babyer selvsagt ikke med ord kan fortælle, hvordan de har det.

Specielt det empatiske har haft stor betydning for forskellen i mænd og kvinders følelsesliv. For at være empatisk og forstå følelser i andre, har kvinder været nødsaget til også at forstå følelserne i dem selv.

Kvinder har ganske vist også haft deres statuskampe. Men hvor mænd banker hinanden oven i hovedet, har kvindernes statuskampe været mere indirekte gennem det sociale spil i kvindegruppen.

Derfor forstår kvinder også bedre, hvordan de sociale spilleregler fungerer, og de kan lettere holde styr på de følelser, der spiller ind i den forbindelse.

Kvinder har haft gavn af at græde

Et af det mest visuelle tegn på følelser er gråd. Piger græder fra naturens side mere end drenge, og ofte mister mænd helt evnen til at græde senere i livet. Det gør kvinder ikke.

Grædesignalet er designet til at skabe medfølelse. Det er blandt andet derfor, babyer græder.

Mænd går på jagt og går i krig, mens kvinder tager sig af ungerne. Sådan har det været i millioner af år. Det har naturligvis haft en stor indflydelse på udviklingen af de individuelle køn

Henrik Høegh-Olesen

Kvinder har evolutionært set også haft gavn af at kunne græde og skabe medfølelse i fortidens kvindesamfund. Det har i hvert tilfælde ikke kunne skade dem, vurderer Henrik Høegh-Olesen.

»Det er svært at sige, hvordan det har kunnet hjælpe kvinder at græde og udvise følelser historisk set. Men i og med, at de stadig gør det oftere end mænd, har det haft en funktion. Vi må antage, at kvinder i hvert tilfælde ikke har tabt status ved at græde, men at de samtidig har fået omsorgsgevinsten.«

»Mænd har derimod haft mindre brug for at græde i statuskampene med andre mænd. Det er svært at forestille sig, at en han, der græder meget, er øverst i hierarkiet og får mulighed for at parre sig med hunnerne,« forklarer Henrik Høegh-Olesen.

Kan kvinder få mænd til at græde om 100.000 år?

Evolutionen har på den måde skabt empatiske kvinder med kontakt til følelserne, og dumdristige mænd der konstant prøver at imponere det andet køn gennem fremvisning af diverse tåbeligheder, og som samtidig ikke har haft det store behov for at være i kontakt med egne følelser.

Udviklingen i mændene er sket, fordi kvinderne ville have stærke mænd, der var villige til at tage chancer.

Men hvis kvinderne skifter mening og i fremtiden bliver seksuelt opstemt af grædende mænd i stedet for, så er mændene nødt til at følge med. I så fald vil der på diskoteker om 100.000 år være grupper af stortudende mænd, der hulker om kap for at få en tur på lagnerne.

Vi håber, at Andreas er blevet klogere på, hvorfor kvinder græder mere end mænd. Vi sender en T-shirt - der langt fra er tudegrim - med posten som tak for det gode spørgsmål. Vi takker Henrik Høegh-Olesen for det gode svar og opfordrer samtidig vores læsere til at stille spørgsmål og sende dem til sv@videnskab.dk.

Husk også, at du kan læse flere spørgsmål og svar i Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' - eller du kan klikke dig rundt i Spørg Videnskabens arkiver her på sitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk