KORT NYT FRA UDLANDET:
Adskillige store vulkanudbrud startede i årtiet 540-550 en ‘Lille Istid’, der formentlig var en indirekte årsag til krige, sygdomsudbrud og hungersnød i hele verden. Det fortæller forskere fra blandt andet Stockholm Universitet ifølge sciencemag.org.
Forskerne har analyseret træringe fra mere end 150 levende træer i den russiske Altaj-bjergkæde og konkluderer i et studie i tidsskriftet Nature, at 540’erne var det koldeste årti i mere end 2.300 år.
Det har formentlig betydet, at høsten slog fejl i store områder i Centralasien, og at mennesker fra disse omrdåer begyndte at udvandre til Kina og Østeuropa.
Folkevandringerne kan efterfølgende have hjulpet sygdomme som pest med at sprede sig, og de kan være skyld i store sociale spændinger, der har startet konflikter og krige, som spredte sig til store dele af verden.
Vulkanudbruddene i årene 536, 540 og 547 sendte store mængder partikler højt op i atmosfæren, der blokerede for Solens varme stråler, fortæller forskerne. Det kan have skabt en slags ‘omvendt drivhuseffekt’, der kølede Jorden ned.
Læs også:
Et køligere klima kan skabe øget biodiversitet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on