Stress i fostertilstanden øger risikoen for senere udvikling af depression. Det er dog uklart, hvordan hjernens forskellige dele bliver påvirket af stress før fødslen, og hvordan det senere hen kan føre til depression. Det skal et nyt forskningsprojekt dykke ned, skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.
Projektet skal blandt andet undersøge, hvordan nervecellerne i hjernens forskellige områder kommunikerer med hinanden lang tid efter at have været udsat for stress.
Erhvervspostdoc Helle Mark Sickmann, som står i spidsen for projektet, skal i løbet af de næste tre år undersøge nervecellernes kommunikation mellem hjerneområderne hippocampus, amygdala og hypothalamus i voksne rotter, der har været udsat for stress i fostertilstanden. Resultaterne skal sammenholdes med dyrenes søvnmønster, da søvnproblemer er karakteristiske for depression. Håbet er, at det kan føre til bedre redskaber, hvormed man kan diagnosticere en depression.
»Et vigtigt aspekt bliver at se på kønsforskelle, da mange flere kvinder end mænd udvikler depression, og det kan måske skyldes, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på stress som foster. Så om tre år vil vi have en større forståelse for, hvordan han- og hunrotters hjerneaktivitet og kommunikation adskiller sig efter at have været udsat for stress i fostertilstanden,« fortæller Helle Mark Sickmann.