Når stress på arbedspladsen af skal forebygges, gælder det om at flytte fokus fra den enkeltes håndtering af arbejdet til en fælles organisering og et ledelsesmæssigt ansvar. Det er hovedbudskabet i en ny bog, som to forskere fra DTU Management Engineering har udgivet, skriver dtu.dk.
Bogen ’Forebyg stress – i en fælles proces’ af forskerne Christine Ipsen og Vibeke Andersen tager udgangspunkt i forskningsprojektet ’Videnarbejde og stress – mellem begejstring og belastning’. Projektet blev gennemført fra 2006 til 2009 i samarbejde med Carl Bro, Københavns Kommune, COWI og DJØF med flere.
I den klassiske stressdebat handler det om, at man skal fjerne eller reducere belastninger. I videnarbejde, som blandt andet forskere og ingeniører er involveret i, er det, der begejstrer, også det, der belaster. De mest spændende opgaver er oftest dem, der også stiller høje krav til medarbejderen. Det hjælper altså ikke noget at skære disse opgaver væk, da det er dem, der skaber arbejdsglæden.
Der, hvor ledere og medarbejdere kan sætte ind, er ved at belyse det, der begejstrer og belaster i arbejdsprocessen og i organiseringen af arbejdet, frem for at fokusere på det enkelte individ.
Læs også: Derfor kan stress føre til depression