Videnskaben har fuldt ud styr på, hvordan dyr finder vej. Men de har hidtil manglet at finde den sidste brik i menneskehjernen, som påviser, at vi mennesker navigerer på samme måde.
I dyrehjerner hjælper tre typer celler dyret til ikke at fare forvildet rundt. Der er tale om retnings-celler (som finder retning), stedceller (som aktiveres på bestemte steder) og sidst men ikke mindst en gruppe netceller, der arbejder, når dyret bevæger sig og sender besked til hjernens hukommelsescenter Hippocampus.
Forskerne har indtil ledt efter netcellerne i menneskehjernen, men videnskabsfolk fra Drexel University i Philadelphia, USA, har nu fundet dem, skriver ScienceDaily.
De testede 14 personer, som havde fået indopereret elektroder i hjerner, fordi de har epilepsi.
Forskerne kortlagde aktiviteten i forsøgsdeltagernes hjerner, mens forsøgsdeltagerne spillede et computerspil, hvor de skulle finde vej.
Computerspillet var designet til at mangle bestemte visuelle signaler, som man kunne vej ud fra. Forskerne ville i stedet have forsøgsdeltagerne til at danne et mentalt kort i hjernen – en øvelse som ville aktivere de såkaldte netceller.
Cellerne blev fundet i hjernens såkaldte entorhinal cortex, cingulate cortex og i den præfrontale cortex.
Studiet er udkommet i Nature Neuroscience.
Læs også: Yoga forbedrer din indlæring