KORT NYT FRA UDLANDET:
Solceller baseret på silicium kan blive mere effektive, hvis de forsynes med særlige nanostrukturer på overfladen. Så opsuger de nemlig mere af energien fra solstrålerne.
Nu har finske forskere fra Aalto Universitet i samarbejde med forskere fra det tekniske universitet i Barcelona i Spanien fremstillet solceller med såkaldt sort silicium, hvor 22,1 procent af energien i Solens stråler omdannes til elektricitet. Det er næsten fire procentpoint bedre end hidtil opnået med den teknologi.
Solcellen bliver sort, fordi lyset fra Solen ikke bliver reflekteret i samme grad, som man kender det fra traditionelle solceller. I stedet fanges lyset i solcellen.
Den nye form for solceller er også effektive, når solstrålerne kommer fra meget skæve vinkler – hvilket ofte er tilfældet i Norden, hvor Solen jo ofte står lavt på himlen.
»Vi har demonstreret, at når det er vinter i Helsinki, så producerer de sorte celler betydelig mere elektricitet end traditionelle celler, selv om begge celler har identiske effektivitetstal,« fortæller forskningsleder Hele Savin i en pressemeddelelse fra universitetet.
Den nye fremstillingsmetode beskrives i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature Nanotechnology.
Læs også:
Grafen forvandler effektivt lys til elektricitet
Ny dansk teknik revolutionerer solenergi
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb