KORT NYT FRA UDLANDET
NASA’s rumsonde Messenger, der nåede at kredse rundt om Merkur mere end 4000 gange er styrtet ned. Vi skrev om styrtet på Videnskab.dk i forrige uge og forskere har i tiden efter behandlet data fra Messengers målinger under styrtet. Nu tyder magnetiske målinger på, at Merkur har en flydende kerne. Det skriver piercepioneer.com.
Forskerne har observeret, at skorpen på Merkur er tyk på de lave breddegrader, og at den bliver tyndere mod polerne. Ud fra det konkluderer forskerne, at der må være en flydende kerne umiddelbart under skorpen.
Udover tykkelsen på skorpen har Messengers målinger af Merkurs magnetiske signaler under styrtet nu også bidraget til forskernes konklusion om, at planeten må have en flydende ydre kerne.
»De magnetiske signaler er for svage til at vi tidligere kunne have opdaget dem. Magnetfeltet har sandsynligvis været lige så stærkt som på Jorden, men intensiteten er faldet betydeligt. Vi mener, at magnetfeltet i sin tid blev formet som følge af en flydende kerne,« siger professor Catherine Johnson, som var forsker på Messenger missionen til Piercepioneer.com.
Analysen af Messengers målinger kan findes i et studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også:
Nu styrter NASA’s Merkur-rumsonde
200.000 billeder af Merkur fra MESSENGER
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs