KORT NYT FRA UDLANDET:
Ved hjælp af forskellige teleskoper har astronomerne fanget lyset fra en meget usædvanlig supernova. Med en lysstyrke, der svarer til 500 milliarder sole tilsammen, er det den kraftigste, der nogensinde er observeret.
Faktisk lyser den dobbelt så kraftigt som de hidtil mest lysstærke og et par hundrede gange så kraftigt som mere almindelige supernovaer, skriver Nature.com.
Supernovaen ASASSN-15lh er så langt væk, at lyset fra den har været næsten tre milliarder år undervejs til Jorden. Dengang eksploderede en udbrændt kæmpestjerne i en ekstrem voldsom eksplosion, og af en eller anden grund fik eksplosionen ekstra energi.
Den voldsomme lysstyrke kan skyldes, at kæmpestjernens kerne endte som en magnetar – en hurtigt roterende neutronstjerne med et ekstremt magnetfelt. Det har tidligere vist sig at være den bedste forklaring på de største supernovaer.
Der er da også muligt, at der slet ikke er tale om en supernova, men om et andet fænomen, skriver New Scientist. Det kunne for eksempel være en stjerne, der rives i stykker i det kraftige tyngdefelt fra et sort hul. Det vil nærmere undersøgelser af lyset vise.
Læs også:
Gigantisk supernova forklarer mystisk gammaglimt
Supernova observeret gennem ekstremt sjældent kosmisk fænomen
Radioaktiv stråling røber asymmetrisk supernovaeksplosion
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb