KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskere undlader at publicere kedelige resultater, hvilket skaber en skævhed i litteraturen, viser et nyt studie udgivet i Science fra Stanford University. Problemet er, at andre måske spilder tiden med at foretage samme eksperimenter, fordi de ikke ved, at det allerede er blevet gjort. Det skriver Nature.com.
Forskerne ved Stanford University har taget temperaturen på resultatet af det stigende problem med publikationsbias, ved at undersøge 221 studier, hvoraf kun 48 procent blev udgivet.
Gennem interviews med forfatterne på de ikke-udgivet studier, fandt de ud af at videnskab ofte bliver skrottet, hvis resultaterne ikke er banebrydende nok.
Den førende forfatter på studiet, Niel Malhotra, fortæller at flere af forskerne giver redaktionen på de videnskabelige tidsskrifter skylden. De regner ikke med, at deres studier er interessante nok til at blive udgivet.
Problemet er muligvis større end dette studie har kunnet registrere, fordi det er svært at finde ikke-udgivet videnskab. Når forskeren vælger at lægge et studie på hylden, så forsvinder det fra offentligheden.
Læs også:
Publikationsbias er en trussel mod folkesundheden!
Nature: Kvalitet er det vigtigste kriterium
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lf