KORT NYT FRA UDLANDET:
Manglende omsorg har konsekvenser for udviklingen af børn hjerner, skriver Forskning.no.
Et studie på rumænske børn blev påbegyndt i 2000, og deltagerne var 136 børn i alderen fem måneder til to et halvt år, som var anbragt på børnehjem.
Børnene havde tilbragt mindst halvdelen af deres liv på børnehjem. Forskerne inddelte børnene i to tilfældige grupper.
68 af børnene fik en plejefamilie, mens de øvrige 68 børn måtte blive på børnehjemmene. På de rumænske børnehjem er der i gennemsnit én voksen til at passe 12 børn. Børnene tilbringer derfor en stor del af deres første leveår i en tremmeseng.
Den manglende stimulering viste sig at have uheldige konsekvenser. Børnene fik målt deres intelligens og psykiske helse ti år efter, den ene gruppe blev flyttet til plejefamilier. Det viste sig, at børnene, der forblev på børnehjem klarede sig langt dårligere end de børn, der var blevet flyttet.
»Børn, som bliver placeret i plejefamilier, før de er to år gamle, klarer sig bedre end dem, som bliver placeret senere,« skriver forsker Charles Nelson i en mail til Forskning.no.
Omsorgen i plejefamilierne havde sendt de tidligere børnehjemsbørn så godt i vej, at deres intelligens og psykiske helse var meget mere lig børn, som var vokset op i deres familier.
Forskningsresultatet er udkommet i JAMA Pediatrics.
Læs også:
Halvdelen af plejebørn har psykiske lidelser
Slægtspleje giver børn og unge stærkere netværk
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp