KORT NYT FRA UDLANDET
12,5 milliarder lysår fra Jorden har NASA’s rumteleskop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) opdaget en galakse, der lyser så klart, at selv de mest effektive solbriller må give op.
Ifølge et nyt studie svarer lysstyrken nemlig til styrken fra over 300 billioner sole tilsammen, skriver space.com.
Kilden til den massive energiudladning er med stor sandsynlighed et kæmpemæssigt sort hul i galaksens (kaldet WISE J224607.57-052635.0) midte.
Forskerne bag studiet har dog problemer med at forklare det sorte huls massive størrelse, set i forhold til, at galaksen har eksisteret for 12,5 milliarder år siden, hvor universet kun var 1,3 milliarder år gammelt.
Medforfatter til studiet, Peter Eisenhardt fra NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, Californien, peger på, at hullet simpelthen må være ‘født’ stort.
»Hvordan får man en elefant? Det gør man ved at starte med en babyelefant,« siger han til space.com.
Forklaringen bag den eksplosive lysudladning, skal findes i opvarmningen af alt det materiale, som det sorte hul grådigt suger til sig.
Opvarmningen sker nemlig med så voldsom en kraft, at det udmønter sig i udsendingen af ultraviolette stråling og røntgenstråler.
Studiet kan findes på preprint-serveren ArXiv.
Læs også:
Nu rekord: Astronomer måler lys fra 13 mia. år gammel galakse
Mørkt stof opfører sig usædvanligt i fjern galakse
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv