KORT NYT FRA DANMARK:
Forskere fra Aarhus Universitet vil i samarbejde med virksomheden Nordic Seed sætte turbo på forædlingen af dansk maltbryg.
Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forventningen er, at resultaterne kan fordoble indtjeningen fra salget af dansk maltbyg på det europæiske marked. Hemmeligheden ligger i at anvende banebrydende genetiske teknologier, som allerede har revolutioneret husdyravlen.
Forskerne ved Aarhus Universitet har, ifølge pressemeddelelsen, stor ekspertise i at udvikle og anvende de genetiske teknologier, der kan give et overblik over det avlsmæssige potentiale hos husdyr. Det er den viden, forskerne nu vil anvende til brug i maltbyg. Når modellerne er udviklet, vil det være muligt at forudsige, hvordan forskellige sorter af maltbyg opfører sig under forskellige miljøforhold uden at skulle foretage dyre og langsommelige afprøvninger i marken.
»Maltningskvalitet er meget afhængig af miljøfaktorer som klima- og jordforhold, så udvikling af metoder, der kan identificere nye sorter af byg, der klarer sig godt under forskellige miljøforhold vil have stor betydning,« siger professor Just Jensen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.
Det treårige projekt, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og forædlingsvirksomheden Nordic Seed, har et samlet budget på fem mio. kr. hvoraf InnovationsFonden finansierer halvdelen.
Læs også:
Sådan får man passionerede fodboldfans til at skifte øl ud med motion
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp