Om få uger lander robotten Curiosity (Nysgerrighed) forhåbentligt på Mars. Det skriver dr.dk
Den er udsendt af Nasa, der én gang for alle vil have svare på, om der er liv på Mars eller ej.
Men intet må gå galt under turen ned mod overfladen – ellers er mere end 10 års arbejde fra astronauter og mange milliarder kroner gået tabt, lyder det fra rumorganisationen.
»Vi har syv minutter til at nå ned fra toppen af atmosfæren til overfladen på Mars. Vi skal gå fra 20.000 km/t til nul i perfekt rækkefælge, perfekt koreografi, perfekt timing – og computeren skal klare det hele selv. Hvis bare én ting ikke fungerer, er vi game over,« siger Nasa-ingeniør Tom Rivellini til The Guardian.
Selve operationen har Nasa-folkene døbt ‘De syv skræk-minutter’, og der vil være nerver på, når dagen oprinder.
»Der vil være mange mennesker, der bider alle deres negle den dag,« siger astrobiolog Lewis Dartnell fra University College London.
Det hjælper heller ikke på nervøsiteten, at Mars har ry for at være en kirkegård for rummissioner – kun cirka halvdelen af alle forsøg på at lande på planeten er lykkes.
Målet er at finde liv
Målet med Curiositys tur på Mars er enkel: At bevise en gang for alle, at der findes organisk materialer som aminosyrer og sukkerarter på planeten.
»Finder Curiosity disse materialer vil det være et centralt bevis for, at der har været liv på Mars – og at der stadig kan være liv i meget primitiv form, dybt under Mars’ overflade,« siger Lewis Dartnell til The Guardian.
»Det vil være en begyndelse, men det vil være op til fremtidige missioner som den europæiske ExoMars, der vil være i stand til at bore dybt ned i Mars, at finde det endelige bevis. Der er dog ikke planlagt lancering før 2018.«