Slibestøv fra maling, lak og spartelmasse giver inflammation og DNA-skader i samme grad, uanset om det indeholder nanopartikler eller ej. Det viser resultaterne fra en undersøgelse af de sundhedsmæssige effekter af nanopartikler i maling, lak og spartelmasse, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) står bag. Det skriver Arbejdsmiljoviden.dk.
Nanopartikler bliver anvendt i maling, lak og spartelmasse, fordi det giver produkterne en række fordele som f.eks selvrensende egenskaber eller øget modstandsdygtighed mod ridser. En del af nanopartiklerne er undersøgt for sundhedsskadelige effekter, og flere af dem kan blandt andet give inflammation og DNA-skader hos mus.
Forskerne undersøgte otte nanopartiklers direkte sundhedsskadelige effekt på mus. Resultaterne viser, at:
- Mus fik inflammation i lungerne 24 timer efter at have fået Printex 90 (carbon black), PhotocatTiO2, NanoTiO2, Kaolin eller Axilat (siliciumdioxid) ned i lungerne. Fem af de otte undersøgte nanopartikler giver dermed inflammation, hvis de kommer ned i lungerne på mus. Graden af inflammation fulgte størrelsen af partiklernes overfladeareal, dvs. at de mindste partikler, som har det størst overfladeareal i forhold til deres masse, gav mest inflammation.
- Mus havde flere DNA-skader i lungecellerne 24 timer efter have fået FinTiO2 eller NanoTiO2 (begge overfladebehandlet titaniumdioxid) ned i lungerne. To af de otte undersøgte nanopartikler giver dermed DNA-skader, når de kommer ned i lungerne på mus. DNA-skaderne viser, at disse nanopartikler har en potentielt kræftfremkaldende effekt.