KORT NYT FRA UDLANDET:
Ved menneskets udvandring fra Afrika har vi måske medbragt sygdomme, som har smittet neandertalerne. Det skriver phys.org.
Et nyt studie tyder nemlig på, at neandertalerne i Europa er blevet smittet med sygdomme, som er blevet taget med fra Afrika af det moderne menneske, Homo sapiens.
Da begge tilhører samme familie af primater, nemlig hominiderne, så har sygdomme haft nemmere ved at smitte fra befolkning til befolkning. Og det kan have bidraget til neandertalernes uddøen.
Forskere fra universiteterne i Cambridge og Oxford Brookes har kigget på de seneste beviser fra patogen (sygdomsfremkaldene red.) gener og DNA fra oldgamle knogler, og de har konkluderet, at nogle smitsomme sygdomme sandsynligvis er flere tusinde år ældre end tidligere troet.
Der er beviser for, at vores forfædre havde sex med neandethalerne og udvekslede gener, som forbindes med sygdom.
Der er også beviser for at vira har smittet mennesker fra andre hominider i Afrika.
Derfor mener forskerne, at det giver mening, at mennesket også har taget disse sygdomme med til neandertalerne i Europa, og når vi havde sex med dem, så gjorde vi det højst sandsynligt.
Dr Charlotte Houldcroft fra Cambridge’s Division of Biological Anthropology fortæller, at mange af de infektioner, som sandsynligvis har spredt sig fra mennesker til neandertalere – såsom bændelorm, tuberkulose, mavesår og forskellige typer af herpes – er kroniske sygdomme, som vil have svækket neandertalernes jægere-samlere og gjort dem dårligere i stand til at finde føde, hvilket i sidste ende kan have gjort udfaldet for deres uddøen.
»Mennesker, der migrerede ud fra Afrika ville have et signifikant mængde af tropiske sygdomme. For neandertalerne i Eurasia, der var tilpasset det områdes geografisk smitsomme sygdomsmiljø, kan udsættelse for de nye patogener fra Afrika have været katastrofiske,« siger hun til Phys.org.
Studiet er netop udgivet i tidsskriftet American Journal of Physical Anthropology.
Læs også:
Hvorfor forsvandt neandertalerne?
Hvor meget neandertaler er du?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams