Et forskningsprojekt på Syddansk Universitet skal ruste pædagoger til at hjælpe de børn, som risikerer senere at få svært ved at læse og skrive. Center for Børnesprog er i gang med at udvikle metoder, der både støtter de svage og udfordrer de dygtige. Det skriver sdu.dk
Når danske børn begynder i skole, er der ofte stor forskel på, hvilken bagage de kommer med, og dermed hvor hurtigt og hvor godt, de lærer at læse og skrive.
Men med relativt simple tiltag kan pædagogerne allerede i børnehaven hjælpe de børn, der har sværere ved at få sproget til at makke ret til. Center for Børnesprog på Syddansk Universitet er netop gået i gang med et storstilet projekt, der skal undersøge om og i givet fald hvordan pædagogerne med aktiviteter før, under og efter højtlæsning kan hjælpe børnene til at blive bedre mundtligt og senere skriftligt.
»I Danmark er der ikke nok fokus på skriftsprog og læring i dagtilbuddene, men til gengæld stor opmærksomhed på det sociale. Vi skal droppe den angst, der er for at lege med sprog inden skolestart. Det skal afprøves, for meget tyder på, at det styrker børnene,« siger forskningsleder og professor Dorthe Bleses
Projektet tager udgangspunkt i et virkningsfuldt amerikansk materiale der tilpasses en dansk kontekst som Center for Børnesprog er allerede nu i gang med at udvikle. Fra 2013 skal de afprøves 6-8 kommuner. I alt skal 128 dagtilbud, 768 pædagoger, 7680 børn igennem øvelserne i projektet, der løber over fire år, og forskerne vil som et led i projektet måle både pædagogerne og børnenes niveau før, under og efter.
Målet er at lave et materiale, som skal være gratis og nemt tilgængeligt for børnehaverne, eksempelvis at downloade.
Læs også: Fysisk aktivitet i skolen forbedrer børns præstationer