KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Det kan ikke betale sig for de danske landmænd at undlade at kastrere deres økologiske hangrise, fortæller Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Selvom kastration af grise er dyrt og potentielt smertefuldt for grisene, betyder en manglende kastration også, at et større antal grise måtte frasorteres på grund af den såkaldte ‘ornelugt’.
Derfor bliver det i sidste ende dyrere for landmændene at undlade at kastere deres orner, viser en ny rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
Ornelugten er meget ubehagelig for mennesker og kan fremkomme, når svinekødet steges. Den skyldes blandt andet de naturlige stoffer skatol og androstenon, som findes i ikke-kastrerede orner.
Kastrerede orner med en slagtevægt på 86 kg havde faktisk en højere udgift til foder og en lavere kødprocent end de ikke-kastrerede grise. Alligevel var de den gruppe, der bedst kunne betale sig, da 99 procent af de kastrerede orner bestod ornelugt-prøven.
Til sammenligning måtte 20,9 procent af de ikke-kastrerede grise fravælges på grund af ornelugt.
Læs også:
Kirurgisk kastration af smågrise er svær at erstatte
Dine gener afgør, om maden lugter dårligt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on