Forskere på Københavns Universitet har på basis af specielle antistoffer i kamelblod klonet såkaldte nanobodies, der hurtigt og effektivt kan påvise tilstedeværelsen af en særlig paradentosebakterie i spytprøver, skriver ku.dk.
Paradentose er en sygdom, der nedbryder den knogle, som tandsættet sidder fast i. Hvis paradentosen ikke behandles i tide, bliver tænderne løse og falder ud. Ny forskning viser desuden, at paradentose kan føre til andre lidelser i kroppen – især hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og leddegigt. Sygdommen skal derfor identificeres på et tidligt tidspunkt, så den korrekte behandling kan sættes i gang.
»En af de værste paradentosebakterier hedder Porhyromonas gingivalis. Bakterien producerer enzymet RgpB, som er specifikt for denne bakterie, og kan nedbryde knoglevævet omkring tanden. Vi har udviklet et RgpB-specifikt nanobody, som kan bruges til effektivt at finde Porhyromonas gingivalis-bakterier,« forklarer Peter Durand Skottrup, der er postdoc i forskningsgruppen for Biomolecular Interaction på Det Farmaceutiske Fakultet.