KORT NYT:
Vi taler sjældent om det samme, når snakken falder på velfærdsstaten. Det konkluderer professor Klaus Petersen fra Syddansk Universitet på baggrund af et aktuelt forskningsprojekt, der undersøger hvordan velfærdsstaten er blevet skildret i litteratur og politisk debat siden 1945.
»Historisk set har velfærdsstaten været et politisk trumfkort for Socialdemokratiet, der har indtaget en helterolle som skaberen af velfærdsstaten. Men den fortælling blev så udfordret af Anders Fogh Rasmussen, der i sin fortællling lagde vægt på, at Venstre også kan være det parti, der passer på velfærdsstaten,« siger Klaus Petersen til Connected, alumnemagasinet for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.
Et af problemerne med begrebet er, at politikerne er uklare i mælet, mener professoren. Det kan få folk til at afholde sig fra at deltage i debatten om, hvordan samfundet skal udvikle sig.
Derfor skal vi være mere bevidste om de fortællinger vi alle har om velfærdsstaten. Vi ved, at velfærd er noget positivt, men det stopper for mange vedkommende her.
»En del af historien om velfærdsstaten er meget indforstået. Fordi vi er opdraget med velfærdsstatens normer og værdigrundlag, er den en del af vores selvforståelse,« konstaterer Klaus Petersen.
Læs også: