KORT NYT FRA UDLANDET:
Mennesker kan have tilfredsstillet deres søde tand i stenalderen ved hjælp af honning. Det skriver Livescience.com.
Ifølge et nyt studie i det anerkendte tidsskrift Nature har mennesker brugt honningbiernes produkter i næsten 9.000 år.
De kemiske spor fundet i krukker er dog fra bivoks, og derfor kan forskere ikke helt klart sige, om man kun brugte bivoks eller også brugte honning i den yngre stenalder.
Men det er tydeligt, at honningbier og menneskers forhold har været langt.
»Det virker som om de første landmænd i hvert enkelt område af Europa har udforsket bivoks lige fra begyndelsen af landbruget,« siger Mélanie Roffet-Salque, der er post doc i kemi ved Universitetet i Bristol i England, og som er medforfatter til studiet, til Livescience.
Sammen med sine kolleger er hun faldet over adskillige pottefragmenter med bivoks – og honning, der består af sukker, nedbrydes langt hurtigere end bivoks, som indeholder olier, er ikke sporbart.
Alligevel mener forskerne bag studiet, at stenalderfolket kan have spist honning og brugt bivoks til madlavning og kosmetik.
Den ældste opdagelse forskerne har gjort af bivoks, stammer fra en krukke fra det 7. århundrede f.v.t. i Anatolia, hvor det moderne Tyrkiet ligger i dag.
Det er også her, man har fundet de ældste krukker i Europa eller Eurasia, og derfor tyder det på, at brugen af honning har spredt sig samtidig med det første landbrug, skriver forskerne.
Læs også:
Dengang sukker var sundt
Stenalderkost er mere slankende end kostrådene
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams