KORT NYT FRA DANMARK:
Et nyt forskningsprojekt vil udnytte hamp til at skabe bedre foder til grise.
Håbet er, at det nye foder kan give grisene mindre diarre, nedsætte brugen af antibiotika og minimere pattegrisedødeligheden, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Hamp indeholder protein, fibre og fedtsyrer af meget høj ernæringsmæssig værdi. Samtidig indeholder hamp ifølge pressemeddelelsen nogle stoffer, som potentielt set kan påvirke immunforsvaret og udgør et hidtil uudnyttet bioaktivt potentiale til grise.
»Vi vil i projektet fokusere på mulighederne for anvendelsen af protein og olie fra industriel hamp som specialfoder og fodertilskud til smågrise og søer. Den koldpressede, terapeutiske hampefrøolie og –protein kan grundet deres unikke indholdsstoffer bidrage til løsning på produktionsudfordringerne som fravænningsdiarre og dødelighed,« forklarer projektets leder og sektionsleder ved Institut for Husdyrvidenskab, Charlotte Lauridsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.
Ideen bag projektet bygger på positive erfaringer fra en svinebesætning, hvor der er tildelt et hampeolieprodukt til patte- og smågrise. I besætningen er efterfølgende registreret en markant forbedret overlevelse hos smågrisene, lyder det i pressemeddelelsen.
Grisene skal dog ikke regne med at få en rus ud af hampe-foderet. Forskerne bruger nemlig industrihamp, hvor indholdet af det euforiserende stof THC er lavt, og derfor er hampen ubrugelig som rusmiddel.
Læs også:
Høns æder hamp – og er vilde med det
Forskere: ‘Mere hamp på danske marker’
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb