KORT NYT FRA UDLANDET:
Genmodificerede tomater kan blive en del af fremtidens kamp mod kræft.
Det mener i hvert fald forskere fra John Innes Centre i England, der nu har fremstillet genmodificerede tomater med ekstremt høje koncentrationer af stofferne resveratrol og genistein. Det skriver thelatestnews.com.
»Medicinske planter af høj værdi er ofte vanskelige at gro og håndtere og skal bruge meget lange dyrkningstider for at producere de ønskede stoffer. Vores forskning giver et fantastisk platform for hurtigt at producere disse værdifulde medicinske stoffer i tomater. De ønskede stoffer kunne blive oprenset direkte fra tomatsaft,« fortæller medforfatter til studiet, Dr Yang Zhang fra John Innes Centre.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.
Resveratrol hører til en gruppe af stoffer kaldet ‘phenylpropanoider’, der fungerer som antioxidanter. Stoffet findes blandt andet i vindruer og er kendt for sin kræftforebyggende effekt i rødvin.
De genmodificerede tomater indeholder hver en mængde af resveratrol, der svarer til helt op til 50 flasker rødvin.
Stoffet genistein findes normalt i sojabønner og er blevet forbundet med en forebyggende effekt overfor blandt andet brystkræft.
En af forskernes mutant-tomater indeholdte en mængde af genistein, der svarede til indholdet i 2,5 kg tofu.
»Vores studie giver et generelt værktøj til at producere værdifulde phenylpropanoid-stoffer på en industriel skala i planter, og potentielt produktion af andre produkter, der er udledt fra aromatiske aminosyrer,« fortæller en anden af studiets medforfattere, professor Cathie Martin fra John Innes Centre, til thelatestnews.com.
»Vores arbejde vil have interesse for forskellige forskningsområder, herunder grundforskning på planter, bioteknologi og naturprodukter fra medicinske planter, såvel som kost- og sundhedsforskning,« fortsætter Cathie Martin.
Læs også:
Vidunderstoffet resveratrol i rødvin bremser tyktarmskræft
Genmodificeret laks bliver måske lovligt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on