Gadefodbold to til tre gange om ugen forbedrer hjemløses sundhedsprofil markant og mindsker risikoen for tidlig død. Det viser et studie, forskere fra Københavns Universitet og Exeter Universitet i England har gennemført gennem de seneste to år i samarbejde med Ombold, der organiserer gadefodbold for hjemløse og socialt udsatte i Danmark.
Hjemløse og socialt udsatte har en ringere sundhedstilstand end den generelle befolkning og har en forhøjet risiko for tidlig død. Den forhøjede risiko for tidlig død hænger blandt andet sammen med en dårlig fysisk form og det faktum, at rygning, alkohol- og stofmisbrug er hyppigt forekommende blandt hjemløse og socialt udsatte.
I undersøgelsen blev 55 hjemløse og socialt udsatte mænd fra Københavnsområdet inkluderet i enten en kontrolgruppe eller en gruppe, der spillede 4 mod 4 gadefodbold to til tre gange om ugen i 12 uger.
»Gadefodbold for hjemløse er en god træningsform med masser af aktivitetsskift og nærkampe samt perioder med meget høj puls. Netop perioder med høj puls har de hjemløse ikke meget af i dagligdagen. Studiet viser, at på trods af et rimeligt aktivitetsniveau med over 10.000 daglige skridt, er de hjemløses puls i gennemsnit kun høj i tre minutter om dagen,« siger studieadjunkt Morten B. Randers fra Københavns Universitet , der har stået i spidsen for undersøgelsen.
Efter træningsperioden havde fodboldgruppen forøget deres muskelmasse og aerobe fitness (kondital), mens deres LDL-kolesterol og fedtmasse var væsentligt reduceret. Herudover var blodtrykket blevet sænket hos de deltagere i fodboldgruppen, som havde et højt udgangsniveau.
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk