Det strider mod enhver logik. For det bør da vel for pokker ikke kunne lade sig gøre at skabe noget ud af ingenting?
Men jo. En hold fysikere fra Chalmers-universitetet i Gøteborg har ifølge b.dk gjort det tilsyneladende umulige og skabt lys ud af det rene ingenting. Det vil sige fra et fuldstændigt lufttomt vakuum, der er renset for ethvert atom, enhver partikel.
Dermed har fysikerne ført dokumentation for en teori, der blev udfærdiget for 40 år siden – et fænomen, der typisk går under navnet ‘usikkerhedsprincippet’.
Ifølge teorien findes der ude i universet reelt slet ikke fuldstændig tom luft, også selv om der ikke findes atomer i det. Bittesmå, uhyre flygtige såkaldte subatomare eller virtuelle partikler kan nemlig spontant dannes og forsvinde igen ud af det blå som følge af det, man kalder en kvantefluktuation.
Men nu er det altså lykkedes for de svenske forskere så at sige at fange en række lysfotoner, der opstod under et eksperiment i et vakuum. Og de gjorde det ved hjælp af en sindrig superledende anordning, der fungerede som et slags spejl, der så at sige kunne ‘fiske’ fotoner op af intetheden.