KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Forskere fra Aarhus Universitet er på jagt efter nye sorter af broccoli og spidskål.
Eftersøgningen efter de nye sorter foregår i en genbank, »hvor ’valutaen’ er forskellige sorter af grønsager,« skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
De forskellige sorter dyrkes under kontrollerede forhold, hvorefter de vurderes. De lovende sorter bliver derefter dyrket under praktiske forhold hos Aarstiderne.
Formålet med projektet er at blandt andet undersøge gamle danske sorter af spidskål og broccoli for deres egnethed til miljøvenlig dyrkning og som råvarer til nutidige fødevarer.
»Inden for den enkelte grønsagsart er der en enorm diversitet, der ved en nærmere udredning ville kunne føre til en mere bæredygtig udnyttelse både dyrknings- og kvalitetsmæssigt,« forklarer lederen af spidskål- og broccoliprojektet Lars Henrik Jacobsen i pressemeddelelsen.
Fire sorter af broccoli og 17 sorter af spidskål dyrkes miljøvenligt og sammenlignes med nutidige sorter.
De dyrkes i markerne og forskerne vil blandt andet se på sorternes modtagelighed for sygdomme og skadedyr, og hvordan de klarer sig under forskellige dyrkningsforhold.
Læs også:
Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle
Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb