KORT NYT FRA DANMARK:
Transportere i cellemembraner kan presses til at arbejde på overtid ved at tænde på deres kontakt, hvilket kan føre til helbredelse af massevis af sygdomme. Det har forskere fra Københavns Universitet (KU) fundet ud af, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Science.
Alle celler beskytter sig fra det omgivende miljø ved hjælp af meget stærke membraner. For at lukke nyttige molekyler gennem membranen, bruger cellen en transporter, som kan kaldes en ’dørmandsmolekyle’.
Det er disse ’dørmænd’, som forskere fra KU har undersøgt og fundet ud af, at man kan tænde og slukke for. Studiet viste, at transporterens kontakt kan være et fællestræk hos alle typer af transportere.
De bittesmå ’arbejdermolekyler’ kontrollerer massevis af funktioner i kroppens celler, så hvis de alle har en tændknap, kan dette meget vel være en af de vigtigste opdagelser inden for enzymologi.
Indtil nu har man troet at transportere arbejdede hele tiden, men det viser sig, at de kun arbejder i en begrænset periode.
Ved at tænde på den nyfundne kontakt på transporteren har molekylet fordoblet sin arbejdstid.
»En ændring af den grundlæggende struktur af et værktøj er til stadighed svær, hvad end det drejer sig om en sav eller en transporter. Men længere arbejdstid med samme værktøj er uendeligt meget nemmere. Det, vi har opnået, er at få transporterne til at arbejde i længere tid, og princippet kan anvendes i udviklingen af nye lægemidler,« siger postdoc og medforfatter til studiet Salome Veshaguri i pressemeddelelsen.
Lægemidlerne vil kunne bruges til helbredelse af massevis af sygdomme, som er relaterede til dørmandsmolekyler, herunder depression, Alzheimers, diabetes, fedme og kræft.
Læs også:
Sådan husker celler, hvem de er
Nobelprisvinder opfinder ny metode til at kigge ind i levende celler
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd