KORT NYT FRA UDLANDET
Udviklingen af de første dyr har muligvis været med til at ilte Jordens oceaner, modsat den tidligere teori om, at det var en stigning i det atmosfæriske iltniveauet, der udløste deres udvikling. Det skriver Phys.org.
Et nyt studie fra University of Exter bygger på det danske studie, der peger på, at svampe kun behøvede meget små mængder ilt.
»Der har været nok ilt i vandets overflade i over 1,5 milliarder år før de første dyr udviklede sig. Men de dybe oceaner var blottet for ilt. Vi argumenterer for, at udviklingen af de første dyr kan have spillet en hovedrolle i udbredelsen af ilt i de dybe oceaner. Dette kan have været med til at udvikle mere komplekse dyr,« siger professor Tim Lenton, der ledte forskningsprojektet til Phys.org.
For at kunne bestemme mængden af ilt i oceanerne er udbuddet og efterspørgslen af ilt ifølge Phys.org. vigtig.
Efterspørgslen på ilt opstår ved at dødt organisk materiale synker til bunds. Det nye studie peger på, at de første dyr mindskede mængden af det organiske materiale – både direkte og indirekte.
»Det her studie givet et plausibelt bud på, hvordan havet kunne iltes uden en stigning i den atmosfæriske mængde ilt. Det stiller derfor spørgsmålstegn ved, om der var en stigning i atmosfærisk ilt på dette tidspunkt. Vi kender ikke svaret, som er nøglen til at forstå, hvordan vores planet udviklede sig,« siger professor Simon Poulton fra University of Leeds, som er medforfatter på studiet til Phys.org.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.
Læs også:
Jorden blev bombarderet i smadder i sin tidlige barndom
Jorden blev grøn meget tidligere, end vi troede
Livet historie skal omskriver emd 700 millioner år
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml