Kravet om mere kollektiv transport i hovedstadsområdet, når betalingsringen bliver indført, er helt overflødigt. Det vurderer trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, skriver ing.dk.
Milliardstore kollektive investeringer lige så snart, betalingsringen er klar, har ellers været krav, fremsat af både Enhedslisten og SF og senest af omegnsborgmestrene.
At det er et spørgsmål med politisk sprængkraft, dokumenterer Kjeld Hansen, Herlevs tidligere borgmester og S-bykonge i Berlingske i dag.
Her forudser Kjeld Hansen, at betalingsringen risikerer at koste Helle Thorning-Schmidt (S) statsministerposten ved næste folketingsvalg, hvis betalingsringen, som regeringen har udmeldt, skal placeres på kommunegrænsen til København, og der ikke forinden bliver investeret milliarder i den kollektive trafik.
Men det holder slet ikke, mener Per Homann Jespersen:
»Der er en stærkt overdreven forestilling om, hvilket behov der vil være for kollektiv transport i det øjeblik, betalingsringen står færdig,« siger han, der har diskuteret spørgsmålet med både kolleger og politikere.
»Hvis den bliver placeret i Københavns kommunegrænser, vil betalingsringen efter alt at dømme reducere trafikken med cirka 15 procent. Af de 15 procent vil en tredjedel gå over i den kollektive trafik, og i myldretiden vil trafikreduktionen øge lidt. Men ifølge mine overslag bliver der højst et merbehov for kollektiv transport på ti procent. Og det kan klares uden ny infrastruktur,« fastslår Per Homann Jespersen.
Læs også: Hvad ved vi om betalingsringe?