I dag overtræder læger ofte loven, hvis de med tvang sætter behandlingen i gang hos eks. en dement patient, der modsætter sig behandling.
Men den lov bør laves om, mener et enigt Etisk Råd ifølge Dagens Medicin.
»Medlemmerne af Det Etiske Råd lægger afgørende vægt på, at demens er en sygdom, der påvirker patientens mentale eller psykiske funktioner og dermed kan gøre patienten inhabil til at træffe beslutninger. Sker dette, anser Rådet det for at være etisk påkrævet at tilsidesætte patientens selvbestemmelse, hvis det er udtryk for paternalisme begrundet i omsorgen for patienten og altså samlet betragtet helt klart er til gavn for patienten selv,« skriver Etisk Råd i sin afgørelse
»Anvendelse af tvang over for demente må betragtes som en form for omsorg, hvis den demente har behov for behandling og udelukkende modsætter sig behandling på grund af sin demenssygdom,« står der videre.
Rådets afgørelse er et svar på en henvendelse fra tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V), der bad om rådets vurdering af en lovændring, så læger og andet personale i visse situationer kan behandle demente mod deres vilje.
Proportionalitetsprincip Rådet anbefaler dog visse betingelser, der skal være opfyldt, for at personalet med loven på sin side, kan sætte gang i behandlingen mod patientens vilje.
Blandt andet foreslår rådet, at behandlingen altid samlet set skal komme patienten til gode, sådan at fordelene som minimum opvejer patientens ubehag ved den krænkelse, han eller hun oplever at blive udsat for.
Rådets medlemmer er dog uenige om, hvornår tvangsbehandling overordnet set er til gode for patienten.