KORT NYT FRA UDLANDET:
Visse edderkopper og tusindben – selvom de har udviklet sig individuelt i hver deres tidsperiode med 500 millioner år mellem dem – bruger alligevel samme slags gift, der stammer fra et insulinlignende hormon. Det skriver ScienceMag.
»Det er fedt, at det sker på samme måde for to meget forskellige og urelaterede grupper af artropoder,« siger Trine Bilde, professor i evolutionær økologi ved Spiderlab på Aarhus Universitet, til ScienceMag.
Gift udvikler sig typisk fra andre proteiner, som har haft en anden effekt, og fundet kan muligvis føre til grønnere insektgifte, og endda potentielt hjælpe med at bekæmpe kroniske smerter, samt kræft, skriver ScienceMag.
I det nye studie i tidsskriftet Structure var der især fokus på en gift hos tragtspinderen – en edderkop som er sjælden i Danmark, men udbredt i mellemeuropa – som er i stand til at slå afgrøde-spisende larver ihjel. Proteinet i denne gift viste sig at minde meget om netop proteinet i giften hos tusindben. Og giften var samtidig mere stabil, end hos andre edderkopper.
Det lykkedes forskerne at gøre giften vandopløselig, og derfor kan giften muligvis bruges som en naturlig insektgift til at beskytte afgrøder.
Læs også:
Evolutionært våbenkapløb afblæst mellem edderkopper og insekter
Edderkoppegift giver ufrivillig, smertefuld og langvarig erektion
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams