KORT NYT FRA UDLANDET:
Den berømte mongolske hersker Djengis Khan kan have fået en hjælpende hånd af vejrguderne til sine erobringer i det 13. århundrede, skriver BBC.
Amerikanske forskere har i en ny undersøgelse studeret årringene på træer i det centrale Mongoliet, og de har opdaget, at Djengis Khans store erobringer skete på samme tid som det mildeste, våde vejr i 1.000 år.
Ifølge BBC viser forskningen, at årene før Djengis Khan kom til magten var præget af alvorlig tørke (perioden 1180-1190).
Men da Djengis Khan begyndte at udvide sit imperium fra 1211 til 1225, var Mongoliet præget af et usædvanligt regnfuldt og mildt vejr, som fik græsset til at gro hastigt – og dermed sørgede for fodder til Djengis Khans krigs-heste, skriver BBC.
»Overgangen fra ekstrem tørke til ekstrem fugtighed på netop dette tidspunkt, antyder klart at klimaet spillede en rolle for menneskelige begivenheder. Det var ikke den eneste faktor, men det må have skabt ideelle betingelser for, at en karismatisk leder kunne dukke op ud af kaosset, udvikle en hær og koncentrere magten,« en af forskerne bag undersøgelsen, Amy Hessl til nyhedsbureauet AFP.
Djengis Khan forenede de mongolske stammer og fik dem til at erobre et kæmpe område, som ifølge BBC dækkende nutiden Korea, Kina, Rusland, Østeuropa, Indien og Sydøstasien.
Den nye undersøgelse er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Læs også:
Får forstyrrer klimaberegninger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb